Съдят строител, завлякъл 11 души с имоти на зелено
Съдят строител, завлякъл 11 души с имоти на зелено / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В Районния съд във Варна продължава делото срещу строителния предприемач Валери Господинов, измамил варненци с имоти „на зелено”. Потърпевши от действията на 59-годишния мъж са 11 души, ощетени с различни суми по вноски за купуване на жилища или гаражи в новостроящи се, но незавършени кооперации.

Според обвинителния акт Господинов като представител и управител съответно на търговските дружества „В.Е.К”ДЗЗД и „Евробилд” ООД излъгал хората, че ще им построи и продаде имоти в строящи се от фирмите жилищни сгради на четири различни адреса във Варна. В периода от 2004 г. до 2009 год. подсъдимият успял да „ужили” потърпевшите с общо над 315 000 лева. В някои от случаите строителят сключвал договори за продажба на едни и същи имоти с няколко различни  клиенти.

В началото на 2004 г. Господинов сключил предварителен договор за покупка на дворно място на ул.„Струга”, заедно с недовършена 7-етажна жилищна сграда. През март същата година, въпреки че не бил собственик на имота и по-късно предварителният договор с него бил прекратен, посредством пусната рекламна обява във вестник подсъдимият започнал да предлага на разсрочено плащане апартаменти за продан от въпросната сграда. През 2005 година той по подобен начин предприел продажби на жилища на текущи вноски от купувачи в недовършена кооперация в строеж на ул.”Зограф”, а впоследствие продължил да предлага включително и чрез брокерски агенции за недвижими имоти апартаменти и гаражи в строеж „на зелено” на още два адреса във Варна – на улиците „Капитан Райчо” и „Карнеги”. По този начин Господинов се облагодетелствал с парите от разсрочените вноски по сключените договори с потърпевшите, като не завършил нито един от четирите строителни обекта.              

Валери Господинов вече е осъждан, също за измама. На първото заседание по делото подсъдимият, който бе с наложена мярка за неотклонение „парична гаранция”, не се яви и бе обявен за общодържавно издирване. Към момента съдът гледа делото задочно.