/ iStock/Getty Images
С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна 32-годишен естонски гражданин, живущ в Украйна, е предаден на съд за банков трансфер за над 29 000 лв. от компютърна измама, съобщиха от обвинението.

В началото на месец ноември 2016 година, седмица след пристигането си в България, той регистрирал на свое име търговско дружество със седалище и адрес на управление във Варна, съобщиха от обвинението.

Освободиха задържаните при спецакция в Сливен за контрабанда и пране на пари

Основна дейност на фирмата трябвало да бъде търговия на едро и дребно с промишлени стоки, търговско представителство и посредничество в страната и в чужбина, хотелиерство и ресторантьорство, покупка на стоки и вещи с цел продажба, сделки с недвижими имоти, комисионни, спедиционни и превозни сделки, организиране на съвместни производства и друга стопанска дейност, незабранена със закон.

Но дружеството нямало никаква реална дейност, нямало регистрация по ЗДДС, нито истински офис за осъществяване на дейността и съхранение на документация. 32-годишният мъж открил няколко банкови сметки на своята фирма, заявявайки като цел на използване „търговия“.

Единствената цел обаче била използването на фирмените сметки за превеждане на парични суми, чиито произход не бил законен, а трябвало да изглеждат като придобити от законни източници.

На 15 ноември 2016 година по сметката на обвиняемия бил извършен неоторизиран паричен трансфер в размер на 29 500 лева и бил направен опит да се извърши още един такъв в размер на 29 750 лева, като второто деяние останало недовършено, поради независещи от обвиняемия причини. С.У. лично изтеглил наличната сума от офисите на две банкови институции.

Парите идвали от дружество, станало жертва на „троянски кон“ в компютърните му системи. Били разбити паролите за достъп до онлайн банкирането му и така средствата в банковите сметки на дружеството станали достъпни за нерегламентирани посегателства.

Предстои делото срещу обвиняемия да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 до 12 години и „глоба“ в размер от 20 000 до 200 000 лева.