Строежът на ул. Прилеп е напълно законен, твърди архитект
Строежът на ул. Прилеп е напълно законен, твърди архитект / netinfo
Сградата, която се строи на ул. “Прилеп”, е напълно законна и отговаря на всички необходими норми за проектиране. Това заяви Иван Трендафилов – главен архитект в Община Варна по повод на недоволството на живущите на улицата. По негови думи, новото строителство в района е в съответствие с регулационните планове от 1994 година и всеки гражданин, който желае, може да се убеди в това.

Припомняме, че жителите на въпросното място заплашиха да заведат колективен иск срещу общината, тъй като според тях жилищната сграда, която се строи върху зелената площ пред блок 2 на варненската улица „Прилеп”, е незаконна.

Живущите на улицата уточняват, че преди да се преместят в панелния блок са имали къщи, чиито дворове са превърнати в зелени площи. През 1989 година обитателите на блок 2 са направили запитване към кметство „Приморски” дали може да се направи детска площадка, но повече от 20 години не са получили отговор.

В последствие жителите разбират, че на зелената площ под техните балкони ще се строи сграда с офиси и подземни гаражи. Главният архитект в общината Иван Трендафилов ги уверил, че всичко е законно. Според градоустройствения план до зелената площ има улица на достатъчно разстояние от блок 2 и подобен строеж може да бъде стартиран без да се иска разрешението на живущите в него. Те твърдят, че планът не им е показван.