Стотици се простиха с митрополит Кирил
Стотици се простиха с митрополит Кирил / Impact press group
Стотици се прощават с митрополит Кирил
65319
Стотици се прощават с митрополит Кирил
  • Стотици се прощават с митрополит Кирил

Стотици миряни, роднини и духовници се простиха с Варненския и великопреславски митрополит Кирил. Поклонението започна преди 8 сутринта в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ във Варна, където днес е обявен ден на траур. А опелото бе водено лично от Негово Светейшество патриарх Неофит. 59-годишният митрополит Кирил си отиде внезапно във вторник, след като се удави в Черно море.

Под звуците на траурни камбани стотици хора дойдоха да се простят с дядо Кирил. Опашката от вярващи пред Катедралата се изви още от рано сутринта. Тялото на покойния владика беше изложено за поклонение в храма много преди началния час на траурната церемония.

Ковчегът с тялото на дядо Кирил бе положен пред олтара, а около него стояха четирима духовници и четирима представители на Военноморските сили. В 9 часа беше отслужена  заупокойна света литургия, а в 11 часа започна опелото на владиката, водено от Негово Светейшество.

Патриарх Неофит: „И за Варна, и за Светата ни църква, и за Светото ни православие, смъртта на митрополит Кирил е голяма загуба. Участието в делата на Българската православна църква на покойния митрополит беше много ценно, много полезно. Всички сме в скръб, защото един ценен помощник в синодалния живот си отиде от нас", каза патриарх Неофит. Той добави че е тук, за да се помоли за душата на дядо Кирил и за доброто на морската ни столица.

На поклонението присъстваха почти всички членове на Светия синод с изключение на Пловдивския митрополит Николай, Плевенския Игнатий и на двама митрополити зад граница. Да се поклони пред дядо Кирил, дойде и президентът Росен Плевнелиев. Последно сбогом с дядо Кирил си взе и световноизвестният цигулар Минчо Минчев.

„Бог да го прости. Ще ни липсва на всички. Мен лично много ме боли“, сподели пред Дарик той.

Паметта на митрополита почетоха също новоизбраният кмет на Варна Иван Портних, областният управител Коста Базитов, временно изпълняващият длъжността градоначалник Богдан Караденчев, председателстващият местния парламент Владимир Тонев, командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов, депутати, общински съветници и др.

В съзнанието на много от дошлите да се простят с дядо Кирил той ще остане добър и активен човек.

„Той е мой първи братовчед. Заедно сме израснали. Голяма скръб. Беше много благороден човек, който се раздаваше за другите. И между другото беше голям плувец“, спомня си Евтим Георгиев.

„Голяма мъка. Трудно е да преживяване. Той направи много за българския народ“, споделиха вярващи. "Дядо Кирил беше благочестив архиерей", добави духовник.

В деня на погребението се появиха писма от миряни срещу избора на митрополит Калиник за временен заместник на покойния владика. Попитан защо са се спрели на Врачанския  митрополит, който е бил в конфликт с дядо Кирил, патриарх Неофит каза: „Това беше мнението на целия Синод и желанието на митрополит Калиник, който е избирал дядо Кирил във Варна, когато е станал архиерей на Варненската и Великопреславска епархия. Това е временно послушание, което митрополит Калиник ще изпълни с чест".

Самият митрополит Калиник, който е известен с чепатия си характер, и този път остана неразговорлив. Попитан вярно ли е, че предстоят промени във Варна, той каза: „Не мога да кажа нищо определено засега. От утре ще имам по-непосредствена дума с вас“.

Около 500 души се включиха с траурната процесия на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. В 12,05 часа потегли шествието, което изпрати дядо Кирил до Старите варненски гробища.

Владиката беше погребан следобед в митрополитската алея, каквото е било неговото желание. Тялото му беше положено до гроба на предшественика му митрополит Йосиф.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил беше открит мъртъв във водите на Черно море на 9 юли. Причината за смъртта е удавяне. По тялото му липсват външни травми и няма данни за насилствена смърт, показват резултатите от аутопсията.