Стоките менте у нас - основно от Турция, Хонг Конг и Китай
Стоките менте у нас - основно от Турция, Хонг Конг и Китай / netinfo

През изминалата година варненските митничари са осъществили 21 задържания на стоки заради нарушения на права върху интелектуалната собственост. Това се посочва в доклад на Агенция „Митници", изготвен по повод днешния Международен ден на митниците.

За нарушения на права върху интелектуална собственост, през 2016-а родните митници са задържали стоки в общо 435 случая. И през миналата година основните страни на произход на фалшифицирани стоки са Турция, Хонг Конг и Китай, както и Иран, Индонезия и др.

В 5% от всички 435 случая задържаните стоки са въведени на територията на страната с морски транспорт, 68% - с шосеен транспорт, 25% - с въздушен транспорт и 2% - с пощенски пратки.

Най-често задържаните стоки са облекла и аксесоари за облекла, парфюми и козметика, чанти, портфейли, портмонета, играчки, обувки и други. В сравнение с 2015 г. е нараснал броят на задържаните облекла, парфюми и козметика, играчки, часовници, чанти, портфейли и портмонета, се посочва в митническия доклад.

Стоките менте у нас  основно от Турция Хонг Конг и Китай
netinfo

През 2016 г. Агенция „Митници" отново повиши своя финансов резултат, като внесе в държавния бюджет 8255.3 млн. лева приходи от мита, ДДС при внос, акцизи и глоби. Сумата е с 2,4% над постъпленията през 2015 г. и с 3,5% над приходите, заложени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2016 г., пише още в доклада.

В областта на митническото разузнаване и разследване е повишена ефективността на контролните действия, като за периода бяха задържани, иззети и обезпечени стоки с оценена пряка щета за бюджета близо 21 млн. лева, както и валута и благородни метали на стойност над 5 млн. лева.

Проактивните действия в областта на борбата с контрабандата на цигари бяха верифицирани и от независимото изследване на инициативата „Срещу незаконната търговия", което отчете, че само за година делът на потребяваните в страната нелегални цигари е намалял с 5,3 процентни пункта от 13,4% през второто тримесечие на 2015 г. до 8,1% през същото тримесечие на 2016 г.

През изминалата година Агенция „Митници" е задържала над 43.9 млн. къса нелегални цигари, което е с 47% повече в сравнение с предходния период. Агенция „Митници" реализира сериозни задържания на нелегален тютюн за пушене, като за 2016 г. отбелязваме ръст на количествата с 80% до 51 722 кг. Този резултат отразява усилията на митническата администрация за ограничаване на нелегалната търговия в една сравнително нова ниша, появила се в отговор на нарастващите цени на тютюневите изделия.

440 000 л са енергийните и над 289 000 л са алкохолните продукти, за които е установено нарушение на акцизното законодателство.

Общото количество наркотични вещества и прекурсори, задържани от Агенция „Митници" през 2016 г. възлиза на над 3 721.655 кг в 99 случая. Наблюдава се нарастване спрямо предходната година, както при задържаните количества (три пъти), така и при броя на случаите (с 10%).

Изминалата година бележи ръст от 40% и при заловените количества хероин (360 кг в 18 случая). През изминалата година марихуаната беше най-често задържания вид наркотик на границите на страната. Митническите служители предотвратиха 21 опита за нелегален трафик и задържаха общо 636,701 кг марихуана. Това количество е със 17% по-голямо в сравнение със задържаното през 2015 г.

През 2016 г. митническите служители задържаха 57,986 кг кокаин в 15 случая. Нов момент са залавянията на значителни за страната ни количества кокаин, превозвани с товарен сухопътен транспорт от Западна Европа през или за България. Пример за това са задържаните от митническите органи количества на вход в страната на МП Калотина (23 кг) и ГКПП Кулата (26 кг).