Срещу 85 млн оборудват порт Варна-Изток за тежкотоварни кораби
Срещу 85 млн оборудват порт Варна-Изток за тежкотоварни кораби / netinfo
Дълбоководно корабно място за тежкотоварни кораби с газене до 14 метра ще бъде изградено в района на канала “море – езеро”, преди Аспаруховия мост. Това обяви изпълният директор на варненското пристанище Данаил Папазов.

Пристанът ще бъде изграден на територия от 220 дка на територията на бившето предприятие “Управление и поддръжка на морските канали и пристанища”, старата военноморска база “Пясъка” и Старшинското училище. Вече са водени предварителни разговори с Министерствата на транспорта и отбраната, които са собственици на терена, разкри Папазов.

Изграждането на дълбоководното корабно място ще струва около 85 млн лева, които пристанището ще осигури чрез заем от Японска банка. Съоръжението ще бъде готово в рамките на година и половина, посочи шефът на варненския порт.

На пристанище Варна-Запад вече функционира компютърна система, която следи контейнерите online, като всеки собственик може да проследи обработката на товарите в реално време от всяка точка на света. Системата Port Community Systems ще бъде разширена до края на тази година, така че да могат да бъдат проследвани всички останали товари.

Предстои реконструкция и на две помещения на пристанището. Това са старата столова, използвана за зайчарник, и някогашното перално помещение. Първата сграда ще се превърне в свръх модерен компютърен център, а второто - в площадка за разделно чекиране на контейнерните товари. Онлайн банкирането ще се извършва на входа на митническите пунктове, които ще имат връзка със сървъра на системата.