По инициатива на българската страна в Русе се проведе работна среща между директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова и ръководителя на Главния инспекторат на граничната полиция на Румъния главен полицейски комисар Виктор Щефан-Ивашку.

Присъстваха ръководни служители от двете структури, както и представители на съпределните регионални дирекции - РДГП „Русе“ и Териториалния инспекторат на граничната полиция в Джурджу и Териториалния инспекторат на бреговата охрана в Констанца.

Основна тема на разговорите бяха съществуващите възможности за засилване на взаимодействието по линия на гранично-полицейското сътрудничество между двете страни, както и справянето с актуалните миграционни предизвикателства. Участниците в срещата се обединиха около общото разбиране, че основен приоритет за двете служби остават активната работа по приемането на България и Румъния в шенгенското пространство и надграждането на съществуващото досега партньорство в контекста на бъдещото отпадане на систематичните проверки по вътрешните граници на Шенген.

Бяха дискутирани и възможностите за засилване на общите действия по превенция срещу проявите на корупция и формирането на междуведомствена смесена работна група, на която да се обсъждат актуални проблеми, свързани с граничния контрол между двете държави, както и с перспективата за прилагане на компенсиращите мерки от момента на присъединяването към Шенген.
 
МВР