Собствениците на кучета са виновни за проблема с бездомните животни, смята съветник
Собствениците на кучета са виновни за проблема с бездомните животни, смята съветник / Дарик Варна, архив

Липсата на отговорност от страна на собствениците на домашни любимци е основната причина за проблема с безстопанствените животни във Варна. Това мнение изрази в предаването „Зала Пленарна” на Дарик Станислав Темелков - председател на комисията по обществен ред и сигурност към Общинския съвет.

Като цяло единствено законодателни промени биха довели до решаване на проблема, но основният фактор за увеличаване на популацията на четириногите е безконтролното изхвърляне на домашни животни на улицата, посочи съветникът. В момента 5 зооинспектори следят за нарушения в града. Техните ангажименти включват, освен издаване на актове и предписания, информиране на собствениците на кучета какъв е редът за регистриране, както и работа съвместно с приюта в Каменар в случай на пострадало животно. От началото на годината за различни нарушения на Наредбата за обществения ред са издадени 3 акта и 400 предписания.

Към момента в електронната система на общината има регистрирани 1500 животни. С вписването на домашния любимец и уведомяването на администрацията ангажиментът на собственика приключва, поясни Темелков. Той е длъжен единствено да плаща годишна такса от 24 лв. заедно с местните си данъци. Ако всички притежатели на животни ги регистрират и плащат редовно такса за тях, ще има възможност за изграждане на нови приюти, места за разходки и подобряване на дейността по превенция на популацията на бездомни кучета без да се товари бюджетът на Варна, коментира общинският съветник от „Атака”.

Освен че осигурява контрол, електронният регистър помага и за намиране на изгубени животни. Системата позволява бързо и на място да се проверява кой е собственикът на кучето и дали то е ваксинирано.

Станислав Темелков не се ангажира да каже колко точно са безстопанствените четириноги във Варна. По негови думи няма човек в града, който да може да даде точна цифра.

Според него поведението на лидера на „Атака” Волен Сидеров, който осигури кворума за гласуване на новото правителство вчера, е отговорно и съгласувано с членската маса на партията.

„Ние заставаме твърдо зад Сидеров и преценката му от вчера и това е мнението на всички. Той показа, че е коректив в парламента и това място е отредено от гражданите”, каза още Темелков.