/ БТА
Собственици на заведения и доставчици на стоки са недоволни от затварянето за движение на автомобили на част от крайбрежната алея във Варна. Те се събраха на протест, за да изразят недоволството си от заповедта на областния управител Благомир Коцев.

"Основният повод да се съберем днес е да изразим недоволството си от една заповед, която беше издадена буквално от днес за утре и в средата на летния сезон", коментира зам.председателят на Сдруженията на заведенията в България Марин Сотиров. Според него затварянето на алеята е било абсолютно ненужно. "Алеята винаги е била в някакъв степен опасна, но по някакъв начин пешеходците, велосипедисти, отскоро и хората с тротинетки и автомобилистите са съжителствали, не е имало никакви инциденти", посочи той.

БТА

Според Сотиров, въпросът е да се съберат всички страни и да се разберат, по какъв начин може да се направи така, че да стане още по-хубаво, но без да се нарушават правата нито на едните, нито на другите. Има много предложения как да стане това, например цялата алея може да стане еднопосочна с вход откъм басейна и изход от "Почивка“, каза той и допълни, че по този начин ще има велоалея, пътека за пешеходци и път за автомобилите. Сотиров бе категоричен, че този проблем трябва да бъде решен, защото спадът на оборотите на заведенията в тази зона е между 60 и 80 процента.

Решението е доставчиците да влизат в зоната до 14:00 часа, а не до 8:00 часа, смята собственикът на месопреработвателно предприятие и снабдител на заведения Иван Йомов. Той допълни, че всекидневно зарежда 115 обекта. Хората работят до 2 часа след полунощ и си дават заявките през нощта на телефонен секретар, коментира той. По думите му сутрин не може да се смогне със заявките, защото заведенията ползват голямо количество продукти. Освен това собствениците трябва да осигурят и човек, който да приема доставките, да прегледа търговските документи, да плати, а това не може да го прави пазачът.

БТА

Досега сме носили 200 килограма месо с колички, нарушавам всякакви хигиенни изисквания с носенето на месо на открито, каза още той. По думите му, ако не го глобят, че е влязъл с колата, ще го санкционира агенцията по храните, а наказанието е 500 лева защото носи на открито месо.

В началото на седмицата от Административния съд във Варна съобщиха, че при тях е образувано дело срещу забраната за движение на автомобили по крайбрежната алея в града с искане разпореждането на областния управител да бъде отменено като незаконосъобразно и дискриминационно.
БТА