Сливат две общински дирекции
Сливат две общински дирекции / Darik Varna

За сливане на дирекциите “Младежки дейности и спорт” и “Образоание”, гласуваха общинските съветници от комисията по образование. Предложението за промяната е отправено от Кирил Йорданов, кмет на Община Варна. Като аргумент за сливането градоначалникът посочва финансовата и икономическа криза, както и нуждата от оптимизиране на общинските разходи при предстоящата актуализация на бюджета.

Новата дирекция  трябва да се казва “Образование и младежки политики” и да включва отделите “Образование”, “Младежки политики” и “Финанси и материално техническа база”. Според приетото предложение на кмета отдел “Спорт” ще се обособи като самостоятелно структурно звено.

Сливането ще помогне да се избегне дублирането на дейности в двете дирекции, посочи Коста Базитов, зам-кмет по образованието в Община Варна. Той допълни, че ще се намали и броят на служителите с назначаването на един директор например. Според изчисленията промяната ще спести на общината около 14 хиляди лева. Това е излишно, ако става въпрос за толкова малка сума, смята Радослав Коев от “Отечество”. Базитов уточни, че за него оптимизацията е процес, а не спестяване на средства.

Окончателно решение за сливането да двете дирекции ще бъде взето на предстоящата сесия на Общинския съвет на 11-ти юли.