Следим в реално време графика на градския транспорт
Следим в реално време графика на градския транспорт / DarikNews.bg

Система за контрол на трафика на автобусите на градския транспорт стартира днес. Варненци вече могат да следят онлайн разписанието на автобусите и тяхното моментно местонахождение. Това стана възможно, след като на превозните средства бяха монтирани GPS устройства. По този начин от своя смартфон или компютър всеки може да види след колко време ще пристигне даденият автобус, на коя спирка е в момента, и има ли отклонение от графика. 

За момента системата работи за 60 автобуса, като се очаква до края на седмицата превозните средства, на които е монтиран GPS, да станат общо 120. Обхванати са общинският и частните превозвачи, като контрола върху трафика се осъществява от диспечерския пункт в сградата на „Градски транспорт“. Там в реално време се проследява движението на всеки автобус.

Кметът Иван Портних заяви, че изграждането на системата ще спомогне за премахването на някои порочни практики. „Когато седне в автобуса, водачът се идентифицира безконтактно с карта, като по този начин във всяка една минута е ясно кога и къде се намира той. Така се помага на ръководството да упражнява по-ефективен контрол. GPS устройствата са улеснение и за самите водачи, тъй като на екрана се изписва тяхното движение и много по-лесно могат да видят как са спрямо графика. До няколко месеца ще разширим системата, като освен автобусите, ще се следят и всички машини на снегопочистващите и сметопочистващите фирми“, коментира Портних.

Той уточни, че инвестицията е поета изцяло от мобилен оператор, като общината плаща само 1500 лв. месечно за поддръжка на системата. Предвижда се на всички автобусни спирки в града, и във всички превозни средства, да има безплатен интернет. За момента тази услуга се предлага в 60 автобуса.

Варненци и гостите на града могат да проверят след колко време пристига превозното средство на сайта – http://varnatraffic.com. На по-късен етап на автобусните спирки в града ще се монтират и табла, на които ще се изписва информация за движението на превозните средства.