След смъртта на Ева скандал за гробницата на Михаил Михов
След смъртта на Ева скандал за гробницата на Михаил Михов / Monitor.bg

Починалата от цироза само за няколко месеца съпруга на покойния варненски бизнесмен Михаил Михов – Ева, ще бъде положена в гробницата на съпруга си на централната алея в старите варненски гробища, пише Monitor.bg.

Такава била приживе волята на Ева. От Лондон волята на майка си потвърдил и синът й Пламен, който е дете от първия брак на Ева. Жалба срещу това обаче е подала майката на Мишо Михов Господинка Ашлакова. Преди дни майка му и сестрата на Мишо засаждат цветя и тревни чимове върху гробницата и почернената жена не дава гробът на сина й да бъде отворен за погребението на Ева. По закон гробницата била наследство на Ева и майката на Мишо, която дори платила половината от паметника, разкриха близки до семейството.

Вдовицата на починалия при твърде мистериозни обстоятелства варненски бизнесмен, благодетел, шеф на Българската федерация по баскетбол и почетен консул на Бразилия Михаил Михов не дочака трансплантация на черен дроб. Ева Михова издъхна около 5,30 часа във Военномедицинска академия в София само година и един месец след съпруга си, а близкият й приятелски кръг във Варна провидя в нейната смърт

поредната зла прокоба за фамилията

55-годишната жена от години лекува болен черен дроб, но загубата на Мишо, някои особено отровни публикации, както и серия от предателства от роднини и приятели изострили заболяването й. Ева била особено чувствителна към измисления прякор на съпруга й. Никой във Варна не е наричал Мишо Бирата, казвала Ева. За мнозина бизнесменът, който обичаше да се нарича индустриалец заради собствеността си върху две фабрики – бирената “Варненско пиво” и винзавода “Димят”, беше само Мишо. Слуховете за таен незаконен син допълнително влошили състоянието на вдовицата, която до последно се опитваше да спазва наложеното вето от Михов за медийни изяви. Така Ева не дочакала подходящия донор, а в последните си дни борбената и доста властна варненка, казват, се предала и отказала да се бори за живота.

След смъртта на Мишо Ева показала друго лице пред майката на бизнесмена. От наследството нито стотинка не била дадена на майка му, а някои от фирмите на Михов били присвоени от неговата първа братовчедка Веска, дъщеря на чичо му.

До събота в 11 часа, когато е опелото на Ева в катедралния храм “Свето Успение Богородично”, 55-годишната покойница ще престои в една от хладилните камери на общинската фирма “Обреди”.

И Мишо, и Ева са сред най-големите дарители във Варна. Тя – чрез “Сороптимист”, „Лайънс клуб” и женската организация на “Ротари”, а той като спонсор на баскетбола в града.

Малцина знаят, че Михов е имал колекция от 200 скъпи цигулки, като някои от тях са от италианската марка “Амати”. Мишо и Ева, които взаимно се подкрепяха в артистичните си хобита, откривали прашните и изкорубени цигулки, реставрирали ги и обичали да им се радват, казват техни близки, които са виждали уникалната артсбирка, с която бизнесменът особено се гордеел. Цигулките, баскетболът, малките пластики и картини извън бизнеса и само пред малцина посветени били тихата страст на Мишо.

Във Варна още говорят, че след дълги години съвместен живот той резервирал цял самолет за полет до Израел за сватбата си и заедно с гостите си сключва брак с Ева в Тел Авив.

Градски легенди

Близки на Ева разказват, че съученик сложил край на живота си заради отхвърлените му чувства от нея. Определят я като фатална жена на младини, след която мъжете се обръщат задължително. Това обяснява и брака й с години по-младия от нея Михаил, който идва във Варна като студент в Икономическия университет от Силистра.

Освен с красота Ева се слави и с бизнес нюх. Баща й е важна клечка по времето на комунизма. Той стои в основата на проспериращия бизнес на семейство Михови, разкриват варненци, които са познавали току-що завършилия икономика във Варна Мишо и приятелката му Ева, с която започват първо бизнес с внос на бяла и черна техника. Влюбените дълго живеят в тавански апартамент в Гръцката махала заедно със сина на Ева от първия й брак Пламен. Пламен чувствал Мишо като свой баща. Сред близките приятели на Ева и Мишо било семейството на Любомир Левчев. Първанови също се отбивали в аристократичната къща на ул. “Братя Шкорпил”.

Как бившето съветско консулство стана бразилско

Замогнал се, Михов решава, че е време да има собствен дом. Свършиха хубавите къщи във Варна, казва той, след като друг варненски бизнесмен – Красимир Узунов, купува къщата в Морската градина, собственост някога на търговеца Бакърджиев, известна със стенните фрески на Константин Щъркелов и с това, че там години наред се помещаваше Радио Варна.  Тогава негов приятел го води на аристократичната улица “Братя Шкорпил” и му показва достолепната къща, която някога е била съветско консулство, после там се е помещавал детският отдел на окръжната библиотека. Къщата е съседна на имот, в който някога е живял един от братята Шкорпил, и е на метри от топцентъра на Варна. В биографията на дома на Михови вече ще се вписва и фактът, че приживе там се помещаваше и почетното консулство на Бразилия, след като президентът Първанов издава указ за назначаването на Михов за почетен консул.

За къщата на “Братя Шкорпил” спорят двете най-близки жени в живота на Михов – Ева и майка му. Преди месеци майка му решава да потърси правата си върху част от наследството на сина си. Междувременно се оказва, че скъпият имот вече е прехвърлен на сина на Ева. Пламен се връща от Великобритания, където учи от 12-годишен, за да изпрати майка си в последния й път. Спорът за къщата обаче достигна и до мястото за вечен покой още вчера, след като г-жа Михова-старша отказва снаха й да бъде положена в гробницата при сина й на централната алея на варненските стари гробища. Както се казва, и в най-щастливите семейства не може без дим, а от наследството на Мишо Михов и след плащане на дълговете на кредитори има какво да се дели.