Ще идват ли във Варна Марая Кери и One Direction? Организаторът на фестивала BlackSea Rocks ще търси и новата Крисия
Ще идват ли във Варна Марая Кери и One Direction? Организаторът на фестивала BlackSea Rocks ще търси и новата Крисия / Reuters
кутиков
78678
кутиков
  • кутиков

Грандиозен фестивален проект за милиони може да се осъществи във Варна, ако Общината склони да участва с 600 000 лв. в организацията на BlackSea Rocks. Предложението идва от Иван Кутиков, който от 26 години живее в Лос Анжелис. В презентацията на евентуалния фестивал той твърди, че е организирал подобни прояви в Китай, но страницата в интернет е недостъпна за българския потребител. За броени дни в медиите се завъртяха имена на възможни звездни участници, а именно Марая Кери, Бруно Марс и Уан Дирекшън. Хонорарите на тези изпълнители са 7-цифрени числа, но Иван Кутиков твърди, че води преговори с тях. Фирмата, с която той кандидатства за общинско финансиране, е „Авант-Гарде Ентертеймънт Груп” ЕООД. Справка в търговския регистър показва, че тя е регистрирана в София през 2013 г. с уставен капитал 10 лв. Сред многото дейности на фирмата фигурират и „организиране и провеждане на музикални конкурси”, както и „импресарска дейност”. Управител на фирмата е Даниела Николова, а едноличен собственик на капитала – Иван Кутиков.

Пред Дарик Кутиков потвърди, че фирмата е създадена с конкретна цел – да организира BlackSea Rocks. Той обаче не можа да отговори на въпроса откъде ще дойдат парите за хонорара на световно известните певци. По думите му, преговорите се водят с брата на Марая Кери, а хонорарът й от 1,7 млн. лв. е толкова висок заради оркестъра и балета на певицата.

Кутиков възнамерява да представя и млади български таланти на BlackSea Rocks. „Ако искате втора Крисия, тя трябва да бъде открита”, каза той пред Дарик.

Фестивал на световно известни певци или нов вариант на „Откритие”? И какво точно ще финансира общината? А ще идва ли наистина Марая Кери? Отговори на тези и други въпроси се опитахме да получим от Иван Кутиков.

Следва разговорът с него, който можете да откриете и в аудио зоната:

Г-н Кутиков, от 26 години живеете в Лос Анджелис?

Да.

Фирмата Ви „Авангард Ентъртеймънт груп”, която предлага организирането на фестивала, организирала ли е преди подобни мероприятия?

„Авангард Ентъртеймънт груп” е специално създадена заради проекта „Blacksea Rocks”. Регистрирана е в София, защото иначе няма как да се движат юридически нещата. Аз имам други две фирми, с които правихме два сезона на подобен формат в Китай. Там беше изпробван форматът и постигна голям успех. Тези фирми имат друго име, а не „Авангард Ентъртеймънт груп”. Едното звукозаписно студио се казва „Vanko music productions”, но това не е компанията, която прави проектите в Китай. В Гугъл има хилядни снимки и видеа от тези състезания.

Имате ли опит в организацията на фестивали от подобен мащаб?

Току що казах, че съм правил два сезона в най-трудната страна в света – Китай. Там все още е комунизъм и такива формати бяха почти забранени или по-точно казано нежелани, тъй като се пее предимно на английски. Освен това в Китай атмосферата е много особена. Хората са внимателни и се пазят от политически лозунги и западно влияние. Това беше когато започнахме подготовка за проектите си - 2007-2008 година.

В кой град в Китай бяха тези фестивали?

В Пекин.

Казвате, че може да се видят хиляди снимки, но страницата Ви в интернет не се отваря.

.Cn не се отваря никъде другаде, освен в Китай, но аз мога да Ви предоставя видеа и снимки. На лаптопа си имам запазено всичко от тези проекти. Ако се интересувате мога да Ви предоставя снимки със същите тези учители, звезди и вокални педагози, които ще участват в нашето шоу във Варна.

Сигурно ли е, че то ще се случи?

Във Варна шоуто ще се случи без значение какво става около нас. Ние направихме предложение на общината да направим това шоу съвместно, защото най-големият benefit имат град Варна и младите таланти на България, които ние искаме да покажем в чужбина. Нека да уточня нещо, което е изключително важно и никой не му обърна внимание и дори не прочете презентацията ни. Ние не сме концертна дирекция и не правим един концерт – примерно идва Марая Кери, пее и си заминава. После броим билетите и с това приключваме. Не, ние търсим таланти, които да ги обучаваме с топ вокални педагози и музикални учители. Тези таланти ги отглеждаме и ги правим международни звезди. Ние искаме във всеки финален кръг от 12-те да има един българин.

Това ще бъде нещо като риалити шоу за млади таланти, или ще бъде фестивал с концерти на звезди?

Няма да бъде концерт. Пак казвам – не сме концертна дирекция. Звездите ще имат рецитали след конкурсната част на всяка вечер. Примерно първи концерт и конкурсна част, пауза – рецитал. Втора конкурсна вечер, пауза – рецитал и т.н. Този дизайн е направен, за да може големите имена да привлекат млади хора, които да го гледат и да видят какви таланти отглеждаме и намираме. Което ние искаме да изнесем на международния пазар - да видят красотите на Варна и туристическите забележителности на града. Това е смисълът на това, което правим. А не да правим концерт на Марая Кери или Bruno Mars.

Ще има ли концерт на Марая Кери?

Всеки ден се чувам с брат ѝ по телефона. В момента преговаряме. Ако Марая е заета, защото тя има голямо шоу в Лас Вегас в момента, тогава на нейно място ще дойде Bruno Мars, който е много, много деен. Други наши цели са One direction, покриване на руския пазар с Филип Киркоров, който е варненец и Вип гости да са дует „Ритон“. Така ще имаме българско и руско покритие във втората вечер. В първата ще пеят One direction. Така го гласим, като в момента сме в преговори. Все още нямаме договори с изпълнителите, защото координираме нещата с общината.

От къде очаквате да дойдат милионните хонорари? От общината ли?

Какви хонорари?

Хонорарите за Марая Кери и One direction. Това е хитова бой група и едва ли хонорарът им е символичен.

Ние чакаме да изясним с общината каква ще е нейната роля в този проект, който ние предложихме. В смисъл – финансиране, логистика и подпомагане с неща, които изобщо не са пари. Ще бъдат снимани страшно много видеа със звездите, докато те са във Варна. Може да отидем в Евксиноград, „Златни пясъци“ и т.н.

Добре, откъде ще е хонорарът на Марая Кери, ако тя се съгласи да дойде?

Ние преговаряме с общината и уточняваме нейната роля. Независимо от това какво решение ще вземат  и с какво могат или не могат да участват, ние ще реагираме по този начин, че пак да се случи това, което сме предвидили.

Доколкото разбираме, от общината се искат 600 000 лв. А пък хонорарът трябва да дойде от други спонсори. Или не сме разбрали правилно?

Много малко хора са разбрали това нещо, защото малко хора са обърнали внимание на презентацията ни, която беше изпратена преди месеци.

Презентацията е пред мен, прочетохме я много подробно и затова Ви търсим, защото някои неща от нея са неясни. Например от къде ще дойдат парите за хонорарите на тези звезди?

Това уточняваме с общината в момента и решаваме въпроса.

Тоест очаква се от общината да поеме хонорара на звездите?

Може да го поеме частично, може целия, може и никаква част. Зависи как ще се разберем за тяхното участие, защото все още нямаме твърд отговор. В момента знаете, че вървят комисии. Такъв е редът в общината. Не е като частно лице, което да извади парите на момента. Аз ги разбирам хората, имат си ред и ние няма как да го нарушим. Затова просто присъстваме на техните комисии и се мъча да отговоря обстойно, ако има някакви въпроси.

В изданията на фестивала, който сте правили в Пекин, имаше ли световноизвестни звезди?

Имаше, разбира се.

Кои бяха те?

Ще Ви пратя снимки и всичко, което е необходимо.

Споменаването на няколко имена ще свърши работа и без да изпращате снимки. Просто ни кажете кой е участвал там.

Вече Ви отговорих. Аз ще Ви изпратя материали, в които има всичко. Сега стоя на вратата и чакам да изляза.

Аз Ви рзбирам, но тук става въпрос за милионни хонорари и 600 000 лв., които трябва да бъдат отпуснати. Извинете, че Ви отнемам от времето 2-3 минути, но трябва да изясним тези неща, защото очевидно се оказва, че може да възникне проблем.

Може да възникне проблем. Ние уточняваме това с общината, а вие журналистите ще го научите от тях, а не от мен. Не бих искал да издавам нищо, тъй като в момента преговаряме. Когато това се сложи на масата и се обяви, ще го научите и, моля, отразете го.

Да, ние ще отразим всичко, което научим. Както и това, което научаваме сега от интервюто с Вас. Тези 600 000 лв. за какво точно са необходими?

За много неща. Не мога да Ви кажа, защото първо трябва да знаем ролята на общината в какво ще се състои, за да направим останалите планове и да го направим. Искам да обърна внимание на едно нещо. Вече трети ден Бургас гърми, че там официално е нает Роби Уилямс. Ако проверите в Гугъл, хонорарът му започва от 350 000 паунда. Оставете другата организация, това е само неговият хонорар.

Тоест, това е много по-малко от 1 700 000 долара, които иска Марая Кери. Ако е вярна тази информация?

Аз заради това говоря с брат ѝ. На Марая Кери толкова ѝ е хонорарът с балет, оркестър, костюми и специални ефекти. Тя има изисквания даже какви цветя да има в гримьорната си. Така че ние се опитваме да докараме във Варна големи имена, които струват многократно повече, за да привлекат вниманието на много хора върху това, което се опитваме да направим. А то е конкурс за млади български таланти, в който винаги ще има един българин, който да покажем на света.

Тоест, привличаме световни звезди, а в същото време правим конкурс за млади български таланти?

Това не е концерт или конкурс със световни звезди. Това не е нашата цел. След всяка конкурсна вечер ще има рецитал на известни певци, който ще е като бонус. Идеята е по  този начин да направим популярен нашият конкурс за таланти. Ако искате втора Крисия, тя трябва да бъде открита.

Говори се за рок фест?

Вече Ви казах, че не е рок фест. Аз съм на вратата, благодаря Ви за вниманието. Лек ден.