Шефът на Морска администрация: Варна надделява в спора за децентрализацията
Шефът на Морска администрация: Варна надделява в спора за децентрализацията / Дарик Варна, архив

"Варна надделява в спора за децентрализацията на Морска администрация". Това каза във Варна шефът на Изпълнителната агенция к.д.п. инж. Сергей Църнаклийски, съобщи Maritime.bg. По думите му има логика агенцията да бъде преместена в морската столица, но добави, че все още се извършва анализ в Министерството на транспорта. „Варна надделява в този спор засега", допълни той.

"На дневен ред са задачите по посрещане на туристическия сезон и засилване контрола на малките плавателни съдове", каза кап. Църнаклийски. Той коментира, че за момента не е постъпила информация за сериозни нарушения. По специален график и организация инспектори ще проверяват тази година джетовете и водните бази. Дори инспектори от ДМА - Русе ще се включват в проверките, каза кап. Църнаклийски. По думите му е осъществена договореност между Морска администрация и МВР и в случай, че органите на полицията засекат неристрирани джетове, на колесар например, ще бъдат давани предписания на собствениците им.

Ще бъдат проверени всички морски лица, които са се качили на кораби изпратени от агенциите, които станаха обект на полицейски проверки. Кап. Църнаклийски коментира, че администрацията вече се е обърнала към АЗ за отнемане лицензите на фирмите, които според прокуратурата са извършвали фалшификации на документи за морска правоспособност.

На въпрос на Maritime.bg, кап. Църнаклийски отговори, че нито едно дружество не се е явило на обществената поръчка, която администрацията обяви за извършване на ремонт на спасителните катери - Тангра 1 и Тангра 2. За сметка на това по обществена поръчка е завършен ремонт на сградата на ДМА - Бургас. Ремонтът е струвал малко под 200 хил. лева.

Благодарствено писмо от генералния секретар на IMO ще получат българите от екипажа на контейнеровоза MOL SUMMER. Под командването на к.д.п. Владимир Гаргов бяха спасени над 200 души след крушение край бреговете на Папуа Нова Гвинея.

Кап. Църнаклийски потвърди информацията, че Център по подводна археология - Созопол е изискал промяна на Наредбата за изтегляне и изваждане на потънало имущество. Заради това желание на центъра беше блокирана работата на няколко фирми и физическо лице, които проявяват интерес към операция в района на старото корабно режище в Шабла.