Шефовете водели  „Градски транспорт” към фалит, твърди общински съветник
Шефовете водели „Градски транспорт” към фалит, твърди общински съветник / снимка: Дарик Варна, архив

Незнанието и некомпетентността на ръководството на „Градски транспорт" води общинското дружество към фалит. Това заяви напусналият групата на ГЕРБ общински съветник Марио Шиваров. Негова проверка показала, че към днешна дата задълженията на фирмата са за около 5 милиона лева, като само през 2012 г. са натрупани дългове в размер на 1,7 милиона лева.

„Не ги обвинявам хората, те просто не разбират за какво става въпрос", добави Шиваров. Според него начело на транспортната фирма в момента има моряк и катаджия, а изпълнителният директор Злати Златев разбирал от разписания, но не и от транспортни предприятия. Общинското дружество няма нужда от двама директори - изпълнителен и прокурист, смята Шиваров, който изтъкна опита и познанията си в бранша като бивш собственик на транспортна фирма и шофьор на ТИР.

Нужна е оптимизация на транспортната схема, тъй като 40 на сто от градските линии се дублират. Оптимизацията не се прави, тъй като една от двете транспортни фирми в града ще бъде ощетена, твърди общинският съветник. По негови изчисления, общо 20 000 лева на ден губят превозвачите - градски и междуградски, заради нелоялната конкуренция на таксиметровите шофьори.

Шефовете водели  Градски транспорт към фалит, твърди общински съветник
netinfo

За напускането на групата на ГЕРБ

Според Марио Шиваров (на малката снимка) той на четири пъти е предложил да се направи промяна в транспортната схема. Предложенията му обаче, отправени устно на заседание на транспортната комисия, не били подкрепени от останалите членове на групата на ГЕРБ.

„Как да направя нещо, като съм глас в пустиня? Като казват, че съм със средно образование и съм някакъв шофьор? Те всички са с висше образование, всички са отворковци, аз какво да правя там?", изтъкна Шиваров, който в началото на месеца напусна групата на ГЕРБ в местния парламент, а преди седмица стана един от учредителите на БАСТА.

„Дал съм прекалено много за ГЕРБ, част от превозвачите са гласували за мен и аз да напусна Общинския съвет, защото Пенчо иска? Няма как да стане. ГЕРБ ме предаде мен, не аз тях", каза още общинският съветник. Той твърди, че името му е било в тефтерчето на бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.