Сезон 2014: Близо 22 хиляди туристи ще посетят Варна по море
Сезон 2014: Близо 22 хиляди туристи ще посетят Варна по море / снимка: Дарик Варна

По предварителни заявки тази година Варна ще бъде посетена по море от 21 740 туристи, като на Морска гара се очаква да акостират общо 44 круизни кораби. Това обяви пред Дарик изпълнителният директор на пристанище Варна Божидар Чапаров.

Очакванията са за рекордна година по брой на пътническите кораби и туристите. За сравнение миналата година във Варна котва пуснаха 13 лайнера. А през една от най-добрите години досега - 2009-та, пасажерските кораби са довели в града близо 13 000 туристи, припомни шефът на пристанището.

Напрегнатата обстановка в Украйна се отразява на заявките за посещения на плаващите хотели. За това говори фактът, че допреди месец записванията за визити са били не повече от 28.

Пасажерският сезон във Варна бе открит днес с посещението на 251-метровия MSC Sinfonia, който доведе в града 2201 души, 1499 от които пътници. Лайнерът идва от Констанца, Румъния, и в 18 часа ще отпътува за Волос, Гърция.

Само след няколко дни ще пристигне и вторият за сезона лайнер, който има на борда си 1200 пътници. Круизният сезон във Варна тази година ще продължи до 21 октомври, когато се очаква последният пасажерски кораб.

Освен спирка на пасажерските кораби, пристанище Варна има възможност да стане и точка, от която да се качват пътници. Това обаче е услуга, която се организира от съответния круизен оператор, с които контактите са непрекъснати, отбеляза Чапаров.

Бургас е на път да изпревари Варна в това отношение, като скоро морската гара там ще осигурява възможност за качване на някои от акостиращите пасажерски кораби. Варна обаче остава лидер по броя на визитите на луксозните лайнери, като и тази година ще изпревари Бургас и Несебър.

Варна започва да възвръща позагубения си облик на морска столица", коментира шефът на варненското пристанище.