/ ThinkStock/Getty Images
Описването на касовите бележки след преглед на пенсионери би затормозило още повече и без това натоварените семейни лекари. Това смята д-р Светлин Митев от варненската структура на БЛС.

Изискването трябваше да влезе в сила от 1 януари, но по молба на лекарите е отложено до март.

В закона е записано, че джипитата, зъболекарите, както и останалите медици, трябва да отчитат касовите бонове.

Апаратите, с които разполагат семейните лекари, не са пригодени за това изискване и те трябва да се описват ръчно. Това води до изобилие от бумащина, смята д-р Митев. По негови думи, вместо да се мисли за електронизация на услугите и обхващане на неосигурените пациенти, системата се затормозява още повече с излишни административни дейности.

В момента пенсионерите заплащат 1 лев потребителска такса, а останалата сума до 2,90 се доплаща от Здравната каса. Тя обаче забавя сумите, твърди специалистът. 

„Те не само не превеждат коректно парите, а искат да правим и опис. Това е едно безсилие. Показва се ялова политическа мисъл”, коментира той.

За момента не са ясни мотивите, заради които се налага тази мярка, добави д-р Митев. Той не изключи пред кабинетите да се натрупат опашки, тъй като обслужването на пенсионерите би се забавило.