/ ThinkStock/Getty Images
Община Варна ще продължи да плаща на Агенция „Пътна инфраструктура“ за поддръжката на пътищата без винетки край Варна.

Седем участъка от републиканската пътна мрежа край града остават освободени от винетни такси, но общинската администрация ще превежда ежегодно средства на държавната агенция, съобщиха от Общинския съвет.

Ще има ли увеличение на цените на винетките

Поддръжката на платната за движение на седемте варненски участъка ще струва 337 830 лв. за една календарна година. Решението бе одобрено от Общинския съвет.

С решение на Министерския съвет от 28 февруари 2020 г. беше прието за пътни отсечки от републиканската пътна мрежа, попадащи на територията на община Варна, да не се плащат винетни такси.

Пътищата, за които не се плащат винетки, са следните:

– участък от републикански път от I-9 от изхода на град Варна до КК “Златни пясъци” (обръщач след отбивка на пречиствателна станция „Златни пясъци“)
– участък от републикански път I-2 (пътят за село Тополи) – от изхода на град Варна до кръстовището с пътя за новите гробища
– участък от републикански път III-2008 – продължението на ул. „Девня“ в посока село Казашко
– участък от републикански път III -9004 – пътят за село Константиново и за Звездица
– участък от републикански път III – 902 –  от изхода на град Варна до разклона на с.о. Добрева чешма (пътят за село Кичево)
– участък от АМ “Хемус” – от изхода на град Варна до пътен възел “Летище
– участък от път I – 9 /продължението на бул. „Св. св. Кирил и Методий“/ от края на кв. „Аспарухово“ до разклона за местност Кантара