32-годишната Наталия Маринова (вдясно) успява да роди миналия юли, след 8 години борба за бебе. Съдбата  я дарява с близнаци – Зорница и Дарин
32-годишната Наталия Маринова (вдясно) успява да роди миналия юли, след 8 години борба за бебе. Съдбата  я дарява с близнаци – Зорница и Дарин / Община Варна
За двойки с репродуктивни проблеми тази година Община Варна ще отдели 170 000 лева
14 бебета са се родили благодарение на дейността на общинската програма „Инвитро". Други 5 деца са на път да се родят, стана ясно на среща на кмета на Варна Иван Портних с майки, заченали и родили с общинската финансова подкрепа.

През миналите 3 години за подпомагане на варненски семейства с проблемно забременяване са отпуснати 235 000 лв. За двойки с репродуктивни проблеми тази година Община Варна ще отдели 170 000 лева, обяви кметът Портних. Той дари майките с мартенички за децата и символ на споделеното щастие.  

Кметът дари майките с мартенички за децата и символ на споделеното щастие
Община Варна

„Чувството е прекрасно. Много е трудно, но е много хубаво”, сподели 32-годишната Наталия Маринова. Тя успява да роди миналия юли, след 8 години борба за бебе. Съдбата обаче я дарява с близнаци – Зорница и Дарин.

След 7 години усилия с бебе миналата година се сдобива и 40-годишната Веселина Георгиева (на снимката долу). Най-голямата радост я спохожда точно на рождения й ден. За сина си Георги казва, че това е нейното щастие.  

Община Варна

Варна е една от общините, които заделят най-голям финансов ресурс за подпомагане на двойки с проблемно забременяване, изтъкна Валентина Иванова, координатор на програмата „Искам бебе“ за Варна. Тя разкри, че 150 000 е броят на българските двойки, които се нуждаят от финансиране и инвитро процедури.

Общинската помощ за двойки с проблеми при зачеването е в размер до 2000 лева при използване на собствен генетичен материал и до 3500 лева при използване на донорска яйцеклетка. За да бъде финансово подпомогната една двойка, тя трябва да има постоянен адрес в община Варна от поне 3 години, и двамата да имат средно образование, както и да нямат данъчни задължения към общината и държавата.

В европейски мащаб една на всяка пет жени страда от безплодие, сподели Калина Неделчева, международен координатор на фондация „Искам бебе”. Наблюденията й показват, че по отношение подкрепата за двойки с проблемно забременяване страната ни е сред водещите европейски държави, а  родните инвитро клиники са на европейско ниво.