Руският език отново на мода
Руският език отново на мода / netinfo

Огромен интерес към изучаването на руски език отчитат от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Вече шеста година във висшето училище функционира Руски център, през който са преминали 21 000 души.

„Наблюдаваме бум на желаещи да изучават езика. Преди създаването на центъра имахме само една група студенти, а сега наброяват над 200 души. Вече масово се избира руски като втори език”, разкри в ефира на Дарик доц. д-р Галина Шамонина, директор на Руския център. 

По думите й студентите подхождат прагматично. „Те се включват в групите, защото осъзнават, че руският език им е необходим да тяхното професионално израстване. Специалистите с два езика – един западен и руски, са изключително търсени на пазара на труда”, добави тя.

Всички студенти, изучаващи руски, имат предимство при записване в летните езикови стажове в Русия. Предлага се двуседмично или триседмично обучение в Москва, Санкт Петербург и др., към което също има голям интерес.

„Изпращаме групи от по 30 души, в които участват не само студенти, но и преподаватели. Стажът обикновено съвпада с белите нощи, които са от 18 юни до 18 юли, а това допълнително е магнит за младите хора”, каза доц. Шамонина.

Интерес към центъра проявяват не само студенти и преподаватели, но и много хора от най-различни браншове. „Обучавали сме бизнесмени, журналисти, адвокати, финансисти, които работят с руснаци”, разкри доцентът. Тя уточни, че като цени обучението в центъра е напълно съпоставимо с езиковите центрове в града, но качеството на услугата е на много по-високо ниво.

Руският център е изключително успешен проект на Варненския свободен университет, добави специалистът. Освен че 21 000 души са посетили центъра, в него са били организирани 12 научно-методически семинара за преподаватели, 5 международни квалификационни школи, 11 кръгли маси, 4 публични лекции, 10 изложби, 12 конференции и др. Броят на преподавателите, преминали обучение в рамките на летните квалификационни семинари, е 527. Те са не само от България, но и от няколко европейски университета, изтъкна доц. Шамонина.

По думите й Руският център на ВСУ е признат за един от най-активните в света. „По този повод в навечерието на годишнината на центъра изданието на фонд „Русский мир” помести статия под заглавие „Равнение на центъра” (Равнис по този център). "Това е факт и благодарение на ръководството на Университета, гледащ на центъра като на инструмент, който го отваря към Русия”, изтъкна преподавателят във ВСУ.

Унивеситетът вижда голяма нишав руската общност у нас. „Говори се, че тя наброява около 300 000 души по цялото Черноморие, като най-силно е присъствието в района на Бургас. Привличането на руски граждани е част от политиката на ВСУ и затова се предлагат много специалности и програми на родния им език”, каза още доц. Шамонина.