Рок фест заменя Майския хоров конкурс
Рок фест заменя Майския хоров конкурс / Дарик Варна, архив

Тридневен рок конкурс ще се проведе през юни в Летния театър в подкрепа на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата. За целта съветниците от ресорната комисия отпуснаха 85 000 лева. Според съветника от БСП Димитър Чутурков Летният тетър не е подходяща сцена за подобно събитие, а то от своя страна не би могло да конкурира рок фестивалите в Каварна и Бургас. Организаторите на проявата защитиха идеята с аргумента, че от години морската столица не е била домакин на подобно събитие.

Малко над 2 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета за културни дейности и прояви през тази година. За провеждането на международни фестивали съветниците заделиха 805 000 лева. С 625 000 лева Варна ще бъде подкрепена като кандидат за европейска столица на културата. Сумата за провеждане на национални и градски празници през годината беше намалена от 438 500 на 378 500 лева. За естетизация на градската среда бяха гласувани 100 000 лева, въпреки предвидените 130 000.

По предложение на председателя на комисията Даниела Димова от 100 000 на 70 000 лева бяха редуцирани средствата за ремонт на паметници в града. Станка Димитрова, шеф на общинската дирекция по култура, възрази с мотива, че само за ремонт на Пантеона са необходими много пари. „Като няма пари, няма да се прави ремонт, а само ще се огради да не е опасен”, каза Димова. От кметската администрация обясниха още, че паметникът в Морската градина три пъти е ограждан аварийно, но без особен резултат. Въпреки това предвидената сума за ремонти беше намалена.

32 000 лева ще бъдат заложени в бюджета за национални конкурси и фестивали, стана ясно още на комисията. От културния календар на общината отпада майският хоров конкурс.

Съветниците гласуваха да се отпуснат и 8 800 лева за проект за изработване на иконостас за храм „Св. Марина” в местността „Пчелина”.