РИОСВ Варна проверява бои и лакове
РИОСВ Варна проверява бои и лакове / netinfo
РИОСВ-Варна започна проверки на производители, дистрибутори и търговци на бои, лакове и авторепаратурни продукти (подготвителни и почистващи продукти за автомобили, кит, грунд и бои за финишно покритие), съдържащи органични разтворители. Проверките са във връзка с изискванията на Наредбата за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при употребата на органични разтворители в бои, лакове и авторепаратурни продукти.

Според изискванията на Наредбата на етикета върху опаковката на продуктите, наред с досегашната задължителна информация, е необходимо да се обозначава подкатегорията на продукта, неговото обозначение и съответната норма за максимално допустимо съдържание на ЛОС в g/l.

Всички бои за дърво, метал, пластмаса, лакове, байцове за дърво и грундове, произведени след 1 януари 2007 година, трябва да са с етикети, отговарящи на наредбата. Продуктите в търговската мрежа, несъответстващи на изискванията, произведени преди 1 януари 2007 година, могат да бъдат пускани на пазара в срок до 12 месеца след датата им на производство, уточняват от инспекцията.