Режат парите за масов спорт, клубовете запазват финансирането си
Режат парите за масов спорт, клубовете запазват финансирането си / Дарик Варна

Парите за спорт, които Община Варна е предвидила за 2014 г., са 916 000 лв., което е със 140 хиляди повече от предходната година. Финансирането на спортните клубове праз тази година остава в размер на 400 000 лв, като половината от тях са за футболния клуб Спартак, стана ясно на заседание на комисията по „Младежки дейности и спорт“.

Именно размерът на помощта за спортните клубове се превърна в причина за ожесточени спорове между членовете на комисията. Тодор Мутафов предложи сумата да бъде редуцирана със 100 000 лева, които да бъдат прехвърлени от клубовете към масовия и любителски спорт - ученици, студенти и ветерани.

„В настоящия си вид бюджетът предвижда едва 140 000 лв. за студентски и ученически спорт, а миналата година сумата беше със 100 000 лева повече. Нашата основна цел трябва да е да възродим интереса към спорта в децата. Спортните клубове ползват безвъзмездно базите, а печелят допълнително от месечни такси“, аргументира се Мутафов.
Първоначално предложението му беше прието с 5 гласа „за“ и 4 „против“.

След бурни дискусии и несъгласие от някои от членовете на комисията, решението беше прегласувано поименно, като този път то беше отхвърлено с 4 гласа „за“, 4 „против“ и 1 „въздържал се“.

Бюджетната рамка за спорт през настоящата година включва още финансирането на турнири по шах, помощ за сираци, състезания по бокс и футбол за лица, лишени от свобода, и др. Комисията взе и принципно решение за удължаване на работното време на спортните бази във Варна в почивните дни.