Режат парите на едни социални центрове за сметка на други?
Режат парите на едни социални центрове за сметка на други? / Дарик Варна

След разгорещени дебати общинските съветници от комисията по социални дейности приеха да се преразгледа социалната програма за 2010 г. и вътре в нея да се преразпределят средства за неотложни услуги. Предложението беше отправено от д-р Ивайло Бояджиев, според когото капацитетът на някои от настоящите социални центрове не е изцяло запълнен и има възможност от тях да се пренасочат пари за откриване на други домове. Бояджиев иска да се създаде център за болни от Алцхаймер, тъй като най-близкото подобно заведение е в Бяла. Според него Варна трябва да има и два дома за хора с физически и съответно с психически увреждания. Наложителен е и ремонтът на Клуба на инвалида в кв. „Чайка”, смята още общинарят.

Дълги дискусии имаше и около проблема с личните асистенти. При актуализацията на бюджета за социални дейности не са предвидени средства за 50 лични асистенти, въпреки че те вече са гласувани от Общинския съвет. Аргументът на дирекцията по социални дейности да ги среже е, че през есента се очаква 210 души във Варна да бъдат одобрени като лични асистенти и тяхната дейност ще се заплаща от държавата. Общинарите обаче възроптаха срещу администрацията, тъй като според тях никой не знае дали това ще се случи, а 50-те лични асистенти са изключително необходими. В крайна сметка беше решено да се осигурят общински средства за помощниците.

Съветниците се съгласиха и 33 800 лева да бъдат отпуснати за 20 социални асистенти и 1 координатор. Допълнителни 100 хил. лева пък ще бъдат предвидени за еднократни помощи на социално слаби варненци.