Ремонтират басейн Юлиян Русев, готов е графикът за ползване на к-с Приморски
Ремонтират басейн Юлиян Русев, готов е графикът за ползване на к-с Приморски / Dariknews.bg
Ремонтират басейн "Юлиян Русев", готов е графикът за ползване на к-с "Приморски"
81752
Ремонтират басейн "Юлиян Русев", готов е графикът за ползване на к-с "Приморски"
  • Ремонтират басейн "Юлиян Русев", готов е графикът за ползване на к-с "Приморски"

До 23 септември трябва да приключи ремонтът на басейн „Юлиян Русев“ в комплекс „Приморски“, като до тогава е направен временен график между клубовете по водни спортове, които ползват базата. Това обясни пред Дарик Николай Костадинов – директор на общинската дирекция „Спорт“. „Постигнахме разбирателство с клубовете и докато тече ремонтът имаме изготвен график за ползване на базата с 50-метрови коридори“, каза Костадинов.

След като басейн „Юлиян Русев“ бъде пуснат отново в експлоатация ще влезе в сила и окончателният график за ползване на общинските басейни (трите в комплекс „Приморски“ и „Делфини“). Графикът е изготвен на базата на спортните постижения на клубовете, като по думите на шефа на дирекция „Спорт“ през тази година няма да има спорове между клубовете по плуване, водна топка и синхронно плуване, тъй като графикът е разпределен справедливо, а и базата се е увеличила след пускането в експлоатация на закрития басейн „д-р Любен Лазаров“.

„В предишни години на практика не се е ползвала цялата база, тъй като „Юлиян Русев“ или „Алекси Алексиев“ се затваряха за зимния период, а покритият басейн въобще не съществуваше. Тенденцията през тази година е и трите съоръжения на „Приморски“ да работят, така че имаме достатъчно водна площ, която да отдаваме безвъзмездно на отборите. Естествено всеки клуб иска да има повече време за тренировки, но към този момент нямаме проблем“, коментира Николай Костадинов.

Жителите и гостите на Варна могат да ползват басейните на „Приморски“ сутрин, обед и вечер, като е предвиден и отделен коридор за ползване от граждани. „В крайна сметка в наредбите на общината е записано, че висококатегорийната спортна база се отдава приоритетно за ползване от клубовете, като целта е да се постигнат високи постижения. Би трябвало този компромис, който правим заедно със спортните клубове, да се оцени от гражданите“, каза още шефът на общинската дирекция „Спорт“.

Очаква се догодина да бъде завършена залата за бадминтон в спортен комплекс „Младост“. Съоръжението ще се строи с помощта на държавата, като първоначалните планове да се ползва и за други видове спорт като волейбол и баскетбол са пропаднали, тъй като грубият строеж и размерите на игралното поле не позволяват това да се случи. За довършването на залата ще са необходими над 1,5 млн. лв.

Сериозен интерес пък демонстрират варненци към Европейската седмица на спорта, която се провежда през тази седмица. По думите на Николай Костадинов най-често се ползват общинските басейни и игрища за футбол и волейбол, които до 18 часа са безплатни. Интерес има и към мероприятията на открито като кондиционните тренировки.