Реконструират пречиствателната станция и канализационната система
Реконструират пречиствателната станция и канализационната система / Sofia Photo Agency

Заместник-министър Ивелина Василева и кметът на Варна Кирил Йорданов ще направят официален старт на строителните работи по реконструкцията на Варненската пречиствателна станция за отпадъчни води и на водоснабдителната и канализационната система на града. Проектите са финансирани по Програма ИСПА.

Събитието ще се състои в 10.00 часа, на площадката на градската пречиствателна станция за отпадъчни води.

На церемонията са поканени ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова, председателят на Общинския съвет и областният управител на Варна, директорите на Регионалната инспекция по околната среда и водите и на Басейнова дирекция „Черноморски район”, изпълнителният директор на ВиК-Варна и ръководството на Асоциацията на българските черноморски общини.

Двата проекта са част от „Интегриран проект за водния цикъл на град Варна”, финансиран от Програма ISPA и съфинансиран от българското правителство. За строителните работи за реконструкция и модернизация на Пречиствателната станция за отпадъчни води са предвидени близо 12 млн. евро. Тя е проектирана за 450 хиляди еквивалент жители. Изпълнител е „Хидро-Трансстрой Консорциум”.

Договорът за строителство за реконструкция на водоснабдителната и канализационната система на града е за над 5 млн. 500 хил. евро. Изпълнител е „Хидрострой” АД-Варна.

Освен тези два проекта, за които строителството стартира, Финансовият меморандум „Интегриран проект за водния цикъл на град Варна” включва още един проект. Той е за трансформация на пречиствателната станция „Аспарухово” в помпена станция и конструиране на транспортиращ водопровод под дъното на Варненското езеро. Стойността на целия финансов меморандум, който включва трите строителни проекта е 25 432 000 евро. Те се разпределя съответно 75% по ИСПА и 25% от национално съфинансиране.