Разпределиха членовете на избирателните секции, от общината ги объркали в бързината
Разпределиха членовете на избирателните секции, от общината ги объркали в бързината / Sofia Photo Agency, архив

3427 е общият брой на членовете на Секционни избирателни комисии /СИК/ във Варна, като 1173-ма души са в ръководния състав. Това съобщи временно изпълняващият длъжността кмет на морската столица доц. Христо Бозов на консултация с представители на политически партии в града за определяне на състава на СИК.

Избирателните секции за града са 391. 46 от тях са с до 500 избиратели, а 345 с над 500. Според решение на Районната избирателна комисия секциите с до 500 избиратели ще имат по 7 члена, а по-големите – по 9.

По разпределение ГЕРБ ще разполагат с 1518 членове, 575 от които ръководни. Коалиция за България ще има 737, ДПС - 552, Атака – 368, Сините 184, а НДСВ – 68. В ръководствата на секционните избирателни комисии влизат председателите, техните заместници и секретарите.

Първоначално доц. Бозов съобщи пред присъстващите на срещата различни данни, които объркаха представителите на политическите сили. Стана ясно, че цифрите се разминават, тъй като от общината са допуснали грешки. Директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси и административни услуги“ Галина Василева се оправда с големия обем от работа и късите срокове, които ги притискат.

Тя призова от партиите да огледат внимателно разпределението и да сигнализират своевременно, ако забележат нередности. „До 11 април е срокът предложението да се внесе в РИК“, обясни тя и посочи, че ако данните не бъдат коригирани навреме, грешките ще бъдат изчистени от РИК.