/ Dariknews
Оставаме без спасителен кораб, алармираха моряците, които са били част от екипажа на "Перун"

Протест срещу търга за продажба на спасителния кораб "Перун" проведоха днес морски неправителствени организации. В 10:30 часа несъгласните с решението за продажба на кораба се събраха пред сградата на "Морска администрация" във Варна.

Исканията на протестиращите са: спиране на търга, реална оценка на техническото състояние на кораба от специалисти, възстановяването му, както и подвеждане под отговорност от прокуратурата на „виновните за целенасоченото държане на кораба 12 години извън експлоатация“.

Протестиращите са писали писма на премиера Бойко Борисов, че са против продаването на кораба, тъй като можел да се модернизира, предаде репортер на DarikNews.bg.

Деян Герговски/Дарик

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” организира търг с тайно наддаване за продажба на спасителния кораб „Перун”, а началната тръжна цена е близо 270 хил. лв без ДДС. Началото е днес в 11:00 часа.

Недоволните са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с искане търга да бъде отменен, сезирали са и прокуратурата. Отговор все още няма, каза за Радио Варна капитан Никофор Герчев от Булсар, който е сред организаторите на протеста.

Капитан Герчев каза, че в късния следобед вчера са получили разрешение от община Варна за провеждане на протеста, но в документа е записано, че недоволните трябва да се съберат на 30 метра от входа на ИА "Морска администрация"-Варна.

В протеста се включиха представители на Моряшкия професионален съюз, бивши членове на екипажа на "Перун", роднини на загинали моряци от "Хера", както и представители на морски организации от Южното Черноморие.
БНР