Прокуратурата повдигна обвинения на наркопласьори
Прокуратурата повдигна обвинения на наркопласьори / Дарик Варна, архив

Варненската Окръжна прокуратура привлече като обвиняеми задържаните при специализираната акция срещу наркоразпространението на „Златни пясъци“ 25-годишния Петър Борисов и 41-годишния Янко Костов.

Двамата бяха задържани в момент на разпространение на високо рискови наркотични вещества на крайбрежната алея в курорта – престъпление, за което се предвижда наказание от 5 до 15 г. лишаване от свобода и глоба от 20 до 100 000 лева.

Намерените наркотици са 5,03 г марихуана и 1,96 г кокаин. Установени  и разпитани са и двама чужди граждани – полският гражданин М. М. и италианецът А.Д., на които наркопласьорите са продали различни количества от скритите в тайник наркотици.

Борисов и Костов са обвинени и за принуждаване чрез заплаха с насилие на 22-годишната Д.Д. да поеме имуществено задължение, като да им плаща по 200 лева седмично.

За Янко Костов разпространението на наркотици е извършено в условията на опасен рецидив  и в изпитателния срок на условно предсрочното му освобождаване за същото престъпление.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа от Окръжната прокуратура във Варна. Днес прокуратура ще поиска от Варненския окръжен съд  определяне на постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража” спрямо наркопласьорите.