Произнасят присъдите по делото за „козирката убиец”
Произнасят присъдите по делото за „козирката убиец” / На мястото на инцидента е поставена паметна плоча © снимка: DarikNews.bg архив

Присъдите по делото за "козирката убиец", която в началото на януари 2008 г. отне живота на 22-годишната Гергана Велинова, ще бъдат произнесени днес.

Обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на задълженията си бяха повдигнати на общо осем души. Това са арх. Васка Рачева – главен проектант на проекта за промяна на предназначението на обекта от магазин в банков офис, арх. Владимир Рачев – проектантът, изготвил техническата документация на обекта, Кирил Видолов – проектант по част „Конструкции” на Технически инвестиционен проект, Живко Николов – осъществил техническия контрол по част „Конструкции”. На подсъдимата скамейка седнаха също арх. Наска Люцканова – участъков архитект при р-н „Одесос”, Станка Калчева – управител на „Гарант Консулт” – изготвил и осъществил строителния надзор, Паско Ташков – инженер конструктор към „Гарант Консулт” и консултант на строителния надзор.

Осмият обвиняем Татяна Николчева – управител на софийската фирма„Валда -90, която е подизпълнител на строителния обект, сключи през 2010 г. споразумение с прокуратурата за условна присъда от една година.

Делото започна близо 3 години след трагичната смърт на студентката от Икономическия университет. На заседанията по време на процеса, продължил повече от година, бяха изслушани различни експертизи, назначени от съда и поискани от страните, както и множество свидетели.

На 2 януари се навършиха 4 години от срутването на козирката над входовете на две банки на бул."Осми приморски полк". При инцидента загина 22-годишната студентка от Несебър Гергана Велинова. Тялото й бе открито и извадено от руините два дни след срутване на железобетонното съоръжение. Експертиза показа, че не снегът, а тежестта на монтираните рекламни съоръжения, както и ръждясалата арматура са причина за рухването на козирката.