Проф. Радев, гръден хирург: Все повече млади жени с рак на гърдата
Проф. Радев, гръден хирург: Все повече млади жени с рак на гърдата / Медицински университет Варна
Проф. Радев, гръден хирург: Все повече млади жени с рак на гърдата
90573
Проф. Радев, гръден хирург: Все повече млади жени с рак на гърдата
  • Проф. Радев, гръден хирург: Все повече млади жени с рак на гърдата

Все по-млади жени страдат от рак на гърдата. Не са единични случаите на заболели жени на 20-25 години, като на тази възраст са 7-8 на сто от диагностицираните с карцином на млечната жлеза. Това разкри в интервю за Дарик проф. Радослав Радев, началник на Клиниката по гръдна хирургия в болница „Света Марина" и председател на Регионалната колегия на Български лекарски съюз във Варна.

В Клиниката по гръдна хирургия наскоро дори е имало случай на 19-годишно момиче с рак на гърдата, посочи проф. Радев. По думите му, в по-млада възраст онкологичните заболявания имат по-бърз ход, заради по-бързата обмяна на веществата.

В последните години варненските гръдни хирурзи се натъкват на изключително много закъснели пациентки. „Гърдата вече почти я няма. Там, където е било гърда, всичко е един тумор", разказа професорът. Той обясни, че причините да се стигне до там са притеснение, срам, някаква надежда, че проблемът ще мине или грешната информация, че има и друг начин за лечение.

Поне веднъж месечно жените трябва да следят сами състоянието на гърдите си. Когато ракът на гърдата е диагностициран рано и е проведено комплексно лечение, възможността за трайно излекуване на злокачествено заболяване е голяма, изтъкна гръдният хирург.

Случва се специалистите да открият различни заболявания и по време на безплатните профилактични прегледи. Такива в Клиниката по гръдна хирургия започват от днес. Те ще продължат до края на месеца. Желаещите са прекалено много и не е възможно всички да бъдат прегледани безплатно. Затова прегледите стават само с предварително записване, уточни шефът на клиниката.

И мъжете не са пощадени от рака на гърдата. До 5 на сто от случаите на заболяването са при силния пол. При тях обаче заболяването протича по-прогресивно, разкри още специалистът.

Клиниката по гръдна хирургия е една от малкото в страната, която извършва едномоментни операции - в една операция се премахва гърдата и се слага имплант. Месечно в клиниката се правят 4-5 такива операции. При тези манипулации здравноосигурените пациенти заплащат само импланта.

Има случаи, когато диагностицирани тук пациенти не вярват, че лечението им може да стане в България. След операция в чужбина обаче казвали „Защо ми трябваше?". В реномирана болница в Израел операция по премахване на гърда с два курса по химиотерапия струва 80 000 евро. На високо ниво същата помощ може гарантирано да се получи и тук, на много по-ниска цена. За сравнение Здравната каса плаща на клиниката само 600 лева по клинична пътека.

Във Варна на лечение от заболяването се подлагат пациентки от Англия и Русия, които живеят тук, и техни близки от родината им.

Въвеждането на пръстовото идентифициране в болница „Света Марина" не създава проблеми. Досега не е имало и протести от страна на пациентите, посочи проф. Радослав Радев.

Според специалиста, скандалът в Медицинския университет в София хвърля петно върху цялото медицинско образование. „Това петно няма как да го измием години наред. И петното не е само в България", коментира проф. Радев, който е декан на Факултета по медицина в Медицинския университет във Варна. Според него, не е възможно, под формата на изнесено обучение в чужда държава, обучението по медицина да се превръща и да се сваля до ниво килийно образование. „Това няма да си го позволоил никога във Варна", категоричен бе проф. Радев.

Целият разговор с проф. Радослав Радев е в прикаченото аудио.