Продължава делото за отвлечените в Австралия деца
Продължава делото за отвлечените в Австралия деца / Sofia Photo Agency

Във Варненския районен съд продължава делото за лишаване от родителски права на баща на две деца, които последните няколко години живеят в Австралия.

На последното заседание през януари в съдебната зала бяха изслушани и приети заключенията на вещите лица по назначената медицинска експертиза на настанените към момента в кризисен център 12-годишно момиче и 10-годишно момче. Приети бяха също съдебно психиатрична и психологическа експертиза на двете деца и на техния баща.

Междувременно на 28 март имаше изнесено съдебно заседание на територията на кризисен център „SOS” за жертви на домашно насилие, на което съдебният състав изслуша едно от децата - 12-годишното момиче, в присъствието на назначен по делото психолог. В съдебна зала днес предстои да бъдат събирани допълнителни писмени и гласни доказателства от страните.

Исковата молба по делото е внесена за разглеждане от районната прокуратура в съда на 20 август миналата година, припомнят от пресслужбата на съда. Заинтересовани страни по делото са отдел "Закрила на детето" и майката на двете деца.

Ответник по делото е бащата на момчето и момичето, който през 2007 г. без съгласието на майката ги е извел извън страната и до началото на май 2010 г. е пребивавал с тях в Австралия. Искът, заведен в Районния съд, е „за лишаване от родителски права, когато поведението на родителя представлява опасност за личността, здравето и възпитанието на децата".