Пристройка решава конфликта между МГ и ОУ Захари Стоянов
Пристройка решава конфликта между МГ и ОУ Захари Стоянов / netinfo

Общинският съвет предостави многофункционалната зала в двора на ОУ „Захари Стоянов” и Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” за 10-годишно безвъзмездно управление на ръководството на бъдещите математици. По предложение на съветника от ГЕРБ Иван Луков администрацията ще предприеме необходимите действия до септември да проучи възможностите чрез публично-частно партньорство да се изгради допълнителна сграда в двора на училището или да се надстрои многофункционалната сграда за нуждите на училище „Захари Стоянов”.

Янко Станев от ДПС смята, че трябва да се направи анализ и оценка на сградния фонд. В новия закон за училищното образование, който предстои да  бъде приет, е предвидено прехвърляне на държавните учлища към общините. На базата на тази оценка да се търсят варианти за решение на проблема, призова общинарят.

Председателят на образователната комисия Славчо Славов от ГЕРБ определи изказването на колегата си „като глупост”, като се аргументира с това, че законът би влязъл в сила след януари, а по изискване всички ученици до 4-ти клас трябва да минат на целодневно обучение, съответно материалната база ще е крайно недостатъчна.

Съветниците приеха още и разпределението на базата между двете училища. Те отхвърлиха предложението на Желез Железов от Синята коалиция такова да не се прави, а учениците да я ползват поравно. Според заместник-кмета по образованието Коста Базитов това не е възможно, тъй като възпитаниците на „Захари Стоянов” са 800, а тези на МГ – 1200. Освен това едно такова решение би провокирало недоволството на други учители, ученици и родители в още 5 училища във Варна, които съвместяват сгради.