/ ГЕРБ Варна
Възможностите за по-интензивно сътрудничество между българските черноморски общини и Сямън бяха обсъдени при посещението на делегация на ГЕРБ в китайския град.

В състава на делегацията, водена от народния представител и председател на парламентарната група за приятелство с Китай Димитър Бойчев, има представители и на трите области по протежение на черноморското ни крайбрежие – кметовете на общините Аврен, Девня, Поморие, Созопол и Царево - Емануил Манолов, Свилен Шитов, Иван Алексиев, Панайот Рейзи и Георги Лапчев, зам.-кметът на община Аксаково Руска Илиева, зам.-областният управител на Добрич Красимир Николов и председателят на Общинския съвет в Бургас Константин Луков.

ГЕРБ Варна
ГЕРБ Варна

На среща с Шао Ючин , заместник-началник на външния отдел на Сямън, те се запознаха с потенциала на морския град в югоизточната китайска провинция Фудзиен, където успешно се развиват електрониката, екологичните технологии, медицината и др. 20% от Брутния вътрешен продукт на Сямън се формира от туризма, като се отчитат 68 млн. туристи годишно, 70% от които пътуват в границите на страната.

Директните самолетни полети между Европа и Китай бяха посочени като важна предпоставка за активизирането на сътрудничеството в областта на туризма. Шао Ючин информира, че към момента има директен полет от Сямън до Амстердам, а догодина такъв ще бъде открит и до Лондон. В рамките на разговора бе отбелязана и необходимостта да се търси възможност за директен полет до летище в България.

„Туризмът формира 16% от БВП на страната ни. Българското Черноморие има съществен принос за това, тъй като предлага отлични условия за летен туризъм и се отличава с богато културно-историческо наследство и с много минерални извори”, изтъкна Димитър Бойчев, който е и областен координатор на ГЕРБ-Бургас.

Акцент в разговора бяха и търговските взаимоотношения със Сямън. Пристанището на града е на 15-то място сред най-големите в света, а функциониращата безмитна зона привлича много чуждестранни инвестиции. Като перспективна област за сътрудничество се очерта българското винопроизводство, тъй като Сямън е един от големите вносители на вино.

Делегацията на ПП ГЕРБ бе поканена да посети и жилищния комплекс „Дзиншан”, където се запозна с внедрените социални услуги. Голяма част от дейностите се извършват от доброволци, а QR-кодове информират за служителите, които са ангажирани с обслужването на живеещите в комплекса.

Българската делегация гостува и в парка Уйуан, който е известен със своите мочурища, а ¼ от територията му е защитена зона, забранена за посетители. В парка, който е разположен на площ от 85 хектара, има повече от 50 вида редки птици и около 1000 защитени растителни вида, над 10 от които растат единствено по тези блатисти земи. Ръководството запозна гостите с усилията, полагани за поддържането на парка, който е бил напълно разрушен вследствие на тайфун през септември 2016 г., но само за година е възстановен.