Правят чистка в Окръжна болница
Правят чистка в Окръжна болница / Дарик Варна

Бордът на директорите на МБАЛ „Св. Анна” ще бъде сменен на предстоящото общо събрание на акционерите на 22 юли. Това стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет. За шефове на болницата са предложени доц. Дико Бошнаков, д-р Веселин Иванов и Ирина Велинова.

Общинският съветник д-р Ивайло Бояджиев, който е упълномощен от съвета да представлява община Варна на общото събрание, обясни, че съставът на новия борд е предложен от министъра на здравеопазването. Тъй като държавата е основен собственик на „Св. Анна” с 51%, Общинският съвет няма възможност да влияе върху смяната на новото ръководство на болницата.

С промяната на борда в креслото на доц. Лидия Петкова, директор на болницата, най-вероятно ще седне д-р Веселин Николов Иванов, завеждащ Първа хирургия в същото здравно заведение. Д-р Бояджиев каза, че доц. Бошнаков е в пенсионна възраст, а Ирина Велинова работи в министерството в София. По думите на общинския съветник няма мотивировка за смяната на доц. Петкова от директорския пост.

На предстоящото общо събрание държавата ще поиска също да се увеличи капиталът на дружеството, в резултат на което общината ще намали дяловото си участие от 34 на 23%. Това искане най-вероятно няма да мине, тъй като е необходимо мнозинство от 2/3, което държавата не притежава.

Заради липсата на кворум местният парламент не можа да упълномощи д-р Бояджиев как да гласува. Общинският съветник е категоричен, че няма да подкрепи искането на държавата за увеличаване на капитала.