Правителството дава 2 млн. лв. за ремонт на Евксиноград
Правителството дава 2 млн. лв. за ремонт на Евксиноград / Dariknews.bg, архив

Близо 2 милиона лева възнамерява да отпусне правителството за ремонт на винарската изба на властта. Това става ясно от плана за обществени поръчки, които администрацията на Министерския съвет предвижда да възложи през 2016 г. В стопанство “Евксиноград” край Варна освен вино се произвеждат още едноименната ракия и отлежал коняк. Избата се намира на територията на резиденцията, която се стопанисва от МС.

Обществените поръчки за обновяване на технологиите на избата на властта са няколко. 500 000 лв. ще струва изграждането на нова хладилна инсталация на винарската изба в “Евксиноград”. За самото ново оборудване са заделени още 600 000 лева, а 10 000 лева ще бъдат дадени и за изработката на проекта. Цели 800 000 лева ще бъдат похарчени и за основен ремонт на сградите на Винарския комплекс и подмяна на дограмата. Очаква се процедурите по възлагане на тези обществените поръчки да стартират на 1 май, съобщава БГНЕС.

Ремонтът на винарската изба на властта е само част от милионите, които МС планира да вложи в реконструкция на елитната резиденция “Евксиноград”, в която през лятото на отдих се отдават премиер, президент, министри, депутати и други висши представители на властта. Тази година се планира основен ремонт на водопровода и канализацията на резиденция “Евксиноград”, както и смяна на вентилационната система и ремонт на покрива на спортния комплекс, а общата стойност на поръчките надминава един милион лева.

Планиран е основен ремонт на хотел “Тунела”, за което ще бъдат разходвани 700 000 лв. Още 800 000 лв. ще струва ремонтът на Фердинандовата къща, която е част от комплекса “Евксиноград”. Други 100 000 лв. са заделени и за обзавеждането на вилата.

За да се запази старинният стил, с който е характерен комплекс “Евксиноград”, властта се е погрижила да планира харченето и на още половин милион лева, които ще отидат за закупуването на специални мебели и витрини за експонати за “Двореца” и княжевската конюшня “Щал”.