Пратиха в затвора изнасилвачи, посегнали на старица
Пратиха в затвора изнасилвачи, посегнали на старица / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За извършено изнасилване на 83-годишна жена в село Царевци, Варненският районен съд постанови осъдителна присъда за двама мъже. Съдът наложи ефективни наказания от по 9 години лишаване от свобода на  64-годишния Константин Д. и на 54-годишния Марин С.

Тежкото престъпление е извършено в ранния предиобяд  на 2 януари тази година в дома на единия от подсъдимите – Марин. Възрастната жена отишла да потърси майката на Марин, с която били роднини и живеели в съседство. Тя заварила двамата подсъдими да се черпят с ракия и те я поканили да седне с тях на масата. Минути след това Марин заключил вратата на помещението, двамата с Константин изблъскали старицата на леглото, съпротивата на жената била сломена и те последователно осъществили насилствен полов акт с нея. Впоследствие пострадалата изпаднала в неадекватно състояние и подсъдимите я оставили на кревата, като я покрили с одеяло. В това състояние 83-годишната жена била открита от близките си. Те разпознали обувките й, които оставила пред вратата на къщата, където била изнасилена.

Районният съд определи двамата подсъдими да търпят наказанията си в затвор при строг режим. По отношение на 64-годишния Константин Д. съдът приведе в изпълнение и наказание от още 2 години лишаване от свобода, наложено му с влязла в сила през 2010 г. присъда на Районен съд – Стара Загора. Двамата подсъдими бяха осъдени също така да заплатят солидарно на пострадалата жена сумата от 10000 лв. като обезщетение за причинените й неимуществени вреди в резултат на  изнасилването. За сметка на подсъдимите са направените разноски по делото и държавната такса върху уважения граждански иск. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред горната съдебна инстанция.