Прахът намалява, но Варна все още е  гореща екоточка
Прахът намалява, но Варна все още е гореща екоточка / снимка: Дарик Варна

Общините вече могат да ограничават употребата на печки на твърдо гориво от населението. Според последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух местните власти разполагат и с правото да създават зони с ниски емисии на вредни вещества и да ограничават движението на моторни превозни средства с цел подобряване качествата на въздуха.

Мерките са в сила от 22 декември миналата година. Все още обаче в Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) няма яснота как общините в областта смятат да променят програмите си, за да постигнат целите на изпълнение, съобщи за Димитричка Маринова, началник отдел „Атмосферен въздух, води и комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването".

Варна все още е класифицирана като "гореща" екологична точка, заради съществуващата потенциална възможност от влошаване здравето на населението. Съществен принос за това има широкото използване на твърди горива за битовото отопление и транспорта. Затова и замърсяването на въздуха е най-осезаемо през зимните месеци.

Къде е най-мръсен въздухът във Варна

Качеството на атмосферния въздух в града се измерва от два стационарни пункта за мониторинг. Те са разположени на ул."Батак" и в СОУ „Ангел Кънчев". През 2015 г. и в двата пункта регистрираните среднодневни концентрации са по-малко от предходната година.

РИОСВ-Варна разполага с мобилна лаборатория, която може да мери замърсяването във всяка една точка на града и региона. При необходимост - в случай на авария ли оплаквания на граждани, апаратурата се ползва. Във Варна обаче това не се е случвало през последните две години, разкри Маринова.

Мерките, които Община Варна предприема за подобряване качеството на въздуха, сред които миенето на основни пътни артерии, дават резултат. Реализацията на проекта за интегриран градски транспорт също води до намаляване на замърсяването с фини прахови частици, отчитат от екоинспекцията.

Екоексперт: Трябва да се притесняваме за качеството на въздуха във Варна

В началото на зимата се появи информация, че заради евродиректива, от 2016 г. ще бъдат забранени печките на дърва и въглища. Информацията бе отречена от екоминистерството. От тям обясниха, че от 1 януари 2022 г. ще има промяна в изискванията към отоплителните уреди. Тогава печките на твърдо гориво ще трябва да отговарят на определени изисквания, която не се отнасят към уредите, пуснати на пазара преди тази дата.