Повече от 1000 седмокласници искат да учат английски в I и V ЕГ
Повече от 1000 седмокласници искат да учат английски в I и V ЕГ / Dariknews.bg

Над 1100 са седмокласниците, които са кандидатствали за прием в паралелките с английски език в V ЕГ „Йоан Екзарх“. Подобен е и броят на кандидат-гимназистите, които са предпочели като първи избор паралелките с английски език на варненската I Езикова гимназия. Това съобщи по време на днешното заседание на комисията по наука и образование към общинския съвет Йорданка Юнакова от БСП.

Съветниците от ресорната комисия дадоха положително становище за предложението на председателите на училищните настоятелства на двете гимназии директорите Галина Германова и Веселин Василев да бъдат отличени с почетен знак „За заслуги към Варна“.

Директорът на I ЕГ Веселин Василев коментира, че приема наградата не толкова като личен приз, колкото като признание за работата на учителите и учениците в гимназията. „Завършил съм история във Великотърновския университет, след което 6 години бях уредник към РИМ Варна. Започнах като учител в IV Езикова, след което се преместих в I ЕГ. Начело съм на гимназията от 1994 година. Мога да ви кажа, че тогава в училището имаше 52 учители и около 700 ученици. Сега преподавателите са 75, а учениците 1200 . Реципрочно нараснаха и успехите, като не е хубаво да твърдя, че аз съм причината за това, но явно, че моето управление не се е отразило отрицателно. Въпреки че не съм завършил гимназията си я обичам като моя и следващото, което искам да направя, е актова зала, тъй като децата го заслужават“, коментира Василев.

Ръководителят на V Езикова гимназия Галина Германова наблегна на това, че за годините, в които е директор на гимназията, тя е успяла да се утвърди както във Варна, така и в страната. „Аз съм възпитаник на IV ЕГ, завършила съм Великотърновския университет със специалност френска филология. Бях преподавател в ОУ „Иван Рилски“ и от 1998 година съм начело на V EГ „Йоан Екзарх“. Когато поех училището то беше езикова гимназия едва от 4 години. Извървяхме труден път, защото не е лесно на нова гимназия да пробие на фона на утвърдени училища. Постарахме се заедно с екипа, с който работя, да дадем качество, така че нашите деца да са доволни и родителите да ни се доверят. От една прохождаща езикова гимназия станахме член на Асоциацията на Cambridge училищата“, обясни Германова.

Съветниците от комисията по наука и образование дадоха положително становище и за удостояването със званието „Почетен гражданин на Варна“ на Димитър Грозев - един от основоположниците на международния туризъм в региона, създател и пръв директор на първия в историята на България Институт по международен туризъм (днешния Kолеж по туризъм).