/ iStock/Getty Images
Окръжната прокуратура във Варна ръководи разследване за пране на пари, придобити чрез банкова измама, съобщиха от обвинението.

Към наказателна отговорност са привлечени двама мъже - на 20 и на 33, и жена на 24 г. С постановление на наблюдаващ прокурор двама от тях са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда за определяне мярка за неотклонение спрямо тях.

След акция: Задържаха трима души за банкови измами в чужбина

В хода на разследването по случая е установено, че парите са придобити след успешно реализиране на измама чрез фишинг съобщения, предоставящи отдалечен достъп до банковите сметки и мобилното банкиране на потърпевшите от престъпната дейност.

Всички жертви са били литовски граждани, чиито средства са източвани, пренасочвани към електронни портфейли, регистрирани на името на тримата задържани, както и на други граждани, и след това използвани за различни финансови операции.

При проведените от служители на отдел „Икономическа полиция“ при на ОД на МВР-Варна процесуално-следствени действия, са иззети множество мобилни телефони и компютърни конфигурации, ПОС устройства, тефтери с информация за банкови сметки, банкова документация, както и голяма сума пари в различна валута.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура във Варна. Предстои внасяне на искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемите.