Потвърдиха ареста на задържани за източване на банкови карти
Потвърдиха ареста на задържани за източване на банкови карти / Sofia Photo Agency, архив

Варненският апелативен съд потвърди ареста на Мартин Джебаров и на Златомир Табаков, разследвани за притежание и ползване на подправени платежни инструменти. 

Досъдебното производство спрямо двамата варненци започна миналата седмица, след като в първите часове на 7 септември служители на Първо РПУ във Варна станаха свидетели на действията им в района на банкомат в близост до Община Варна. 

37-годишният Джебаров и 24-годишният Табаков бяха задържани, въпреки че се опитаха да избегнат срещата си с органите на реда. При опита за бягство те изхвърлиха и няколко бели пластики, за които защитата на Мартин твърди, че не са приобщени към разследването по предвидения от Нaказателно-процесуалния кодекс ред. В последвалите действия на полицията от домовете на двамата са иззети предмети, компютърна конфигурация и други пластики, които свидетелстват за съпричастност към престъпна дейност, свързана с източване на банкови карти.

Предстоят експертизи, които ще установят кои от пластиките са били използвани, какви средства и от кои сметки са били източвани.  Тези действия могат да доведат и до нови обвинения. По това разследване полицията издирва други две лица. Изготвена е и следствена поръчка до Полша, което допълнително мотивира съда да потвърди ареста на двамата варненци. Те ще бъдат разследвани и за участие в транснационална престъпна дейност.

И за този съд е реална опасността ако са с по-леки мерки за принуда, Джебаров и Табаков да се опитат да се укрият или да извършат други престъпления. От началото на юли тази година Джебаров има влязла в сила присъда по чл.216 от НК, а от скоро и внесен обвинителен акт за кражба във ВРС.

Определенията на Варненския апелативен съд са окончателни.