Поругатели на национални символи

Поругатели на национални символи
Поругатели на национални символи / Снимки: БГНЕС, news.bg, signal.bg, dariknews.bg, hypodil.com

Скандалът около песента на Мишо Шамара „Бяло, зелено, червено” не е първият случай, при който музикант е разследван за поругаване на национален символ. Подобни обвинения имаше към поп фолк певицата Камелия и към музикантите от циганския оркестър „Джамайка”. Заради оскверняване на българските знаме, химн и герб през последните години избухнаха дори международни скандали, а няколко души бяха осъдени.

Поругатели на национални символи
Най-тежкото наказание получи Марин Димитров, който влезе в затвора заради скъсано знаме. През нощта на 9 февруари 2008 г. 20-годишният тогава Марин Димитров и четирима негови приятели – всичките цигани, се прибират от дискотека и минават през двора на селското училище. Там младежът се хваща на бас с компанията си, че може да се изкатери по пилона с националния флаг и го прави, като скъсва знамето. В този момент групичката е забелязана от полицая Митко Чавдаров, който я разгонва. На следващия ден циганите се оплакват, че са бити от служителя на реда и той е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда.

Първоначално Чавдаров е осъден от Сливенския военен съд да плати 1000 лева глоба. На следващата инстанция обаче присъдата му е отменена. Срещу циганите бяха повдигнати обвинения за поругаване на национален символ. Четирима от тях бяха оправдани, но Марин Димитров получи от Районния съд в Ямбол 1 година затвор. Наказанието му беше потвърдено и на втора инстанция.

Заради поругаване на националния флаг двама ученици от рудоземското село Чепинци получиха условни присъди от по 6 и 4 месеца през 2008 г. Денис Кьоров и Меди Топузлиев свалили трибагреника пред училището и го изцапали с боклуци и тор, за да си отмъстят на директора.

В началото на месец май тази година работнички от временната заетост бяха заснети в Силистра как събират окосена трева в българския трибагреник. По случая беше разпоредена проверка от прокуратурата, която не е ясно как е приключила. Поругатели на национални символи

Поп фолк певицата Камелия се появи през 2007 г. на концерт в рокля в цветовете на националния трибагреник. Нейното обяснение беше, че така подкрепя задържаните по него време български медици в Либия. Тогавашният депутат от „Атака” Димитър Стоянов обаче сезира прокуратурата, че певицата е осквернила националния символ. В крайна сметка нямаше никакви последствия за Камелия.

Поругатели на национални символи
Обект на поругаване през последните години станаха и други национални символи. Българският герб беше използван за реклама на порно филм, носещ заглавието „Малки български мръсници”. На неговата обложка се виждаше млада жена, седнала върху кофичка кисело мляко. Единият й крак беше поставен върху българския герб, а другия - на картата на България с цветовете на знамето ни. Това предизвика остри политически реакции, а разследването установи, че французинът Кристиян Лавил е продуцент на лентата, снимана в хотели край Варна и Хасково. След избухването на скандала Лавил се извини, промени заглавието на филма и махна националните ни символи от обложката. 

Българският химн беше използван в американския сериал "Триъгълникът" като музикален фон на нацистки сцени. Това също предизвика остри политически реакции, а от външно министерство връчиха вербална нота до американската страна.

Заради текста на песента им „Паисий кючек” през 2010 г. на разпити бяха викани и музикантите от циганския оркестър "Джамайка". Това се случи, след като политическа партия сезира държавното обвинение за гавра с историческа личност. Прокуратурата обаче не намери основания да образува дело заради думите „Имаш хубава жена, имаш хубав шеф, а той се казва Паисий”.

Поругатели на национални символи
Далеч по-сериозни проблеми заради текстове имаха музикантите от „Хиподил”, макар причината да не бяха обвинения за поругаване на национален символ.

Четвъртият албум на групата „Надървени въглища”, съдържащ песни като „Последното земно изпразване на космонавта Румъненко”, „Без хигиена/Мезе на гъза” и „Въртианален SEX”, през 1998 г. беше забранен за тиражиране на CD от министерството културата. Пънкарите бяха разследвани и за разпространение на порнография, но до дело в крайна сметка не се стига.