На централните гробища места няма
На централните гробища места няма / monitor.bg
Около 3400 погребения се извършват във Варна годишно
Частни погребални агенции използват незнанието на близките на покойник и за кремацията му искат няколко пъти по-висока сума от реалната, която се предлага от общинската фирма „Обреди”. Това заяви управителят на Централните гробища във Варна Тодор Генков, който посочи, че крайната цена на общинското дружество е 515 лева. Сумата включва транспорт на покойника до единствения крематориум на Балканския полуостров, който се намира в София, кремация и урна за праха.
 
Между 3300 и 3400 погребения се извършват годишно в гробищните паркове в морския град. Единствените места на Централни гробища, които се отдават за нови погребания са т. нар. семейни гробници, които парцели не са платени и от дълго време не са поддържани. Преди това тленните останки се изваждат и полагат в специална костница с името на починалия, обясни Генков. 
 
Гробищните паркове в „Аспарухово” и „Галата” вече са разширени, като се очаква да бъдат добавени и съседни терени към този в село Тополи. От няколко месеца там вече не могат да се погребват домашни любимци заради предписание на РЗИ. Мотивите на инспекторите са били, че има опасност за посетителите на гробищата да се заразят от болно животно. Общо 415 кучета, котки, зайчета, игуани и други домашни любимци са погребани там през последните 15 години. Ако се обособи ново гробище за домашни любимци, то няма да е в близост до настоящото в с. Тополи. Забраната на РЗИ е в сила от 1 март тази година.