Почват паметника на цар Калоян във Варна
Почват паметника на цар Калоян във Варна / netinfo
Конният паметник на цар Калоян във Варна се очаква да бъде завършен и открит до края на годината, стана ясно при днешната първа копка на монумента. Статуята на цар Калоян, яхнал кон, ще бъде издигната на площад “Независимост”, между Операта и Съдебната палата.

8-метровият паметник ще бъде изработен от месингов скрап. За издигане на монумента ще са необходими над 240 хиляди лева. 100 хиляди от тях осигурява Общината, останалите средства се набират чрез дарения.

Монументът ще бъде изграден по проект на великотърновски екип от скулптори, които спечелиха обявения конкурс за изпълнител.

Паметникът на Цар Калоян във Варна ще бъде единствен в България. Конният монумент ще бъде издигнат в знак на признателност към историческия принос на един от най-умело ръководилите държавата български царе, за утвърждаването на българската държавност и на Варна като български град.

Цар Калоян е отвоювал Варна от Византийската империя през 1201 г. По време на неговото царуване към територията на държавата ни са били присъединени над 40 крепости.

Един от най-великите български царе е непобеден в битки. Загинал е от предателска ръка край Солун.