Пламен Андреев: Ще поевтинеят некачествените имоти
Пламен Андреев: Ще поевтинеят некачествените имоти / netinfo
Малките строителни предприемачи във Варна вече изпитват затруднения в следствие от световната финансова криза. Голяма част от тях не могат да разчитат на свежи финансови приходи, което ще доведе до временно състояние на неплатежоспособност. Това прогнозира във варненския ефир на Дарик собственикът на фирма “Планекс” Пламен Андреев.

Кризата ще регулира пазара на имоти като наложи спирачки на някои инвестиционни проекти, но пазар за качественото строителство винаги ще има, заяви той. Според него, за да реализират продажби, компаниите трябва да завишат качеството, да заложат на реклама и човешки ресурси, да търсят начини за финансиране и да мислят гъвкаво и нестандартно.

Цените на модерното строителство във Варна могат да паднат не повече от 10 процента, прогнозира Андреев. Това може да се случи за обекти в непрестижни и пренаселени райони или ако някои предприемачи са затруднени, не могат да реализират продажби, а същевременно са притискани от банките.

Кризата ще се отрази и на изграждането на големи бизнес центрове и офис сгради, като строителството на част от тях ще бъде замразено или забавено, допълни Пламен Андреев.

Всички, които са изтеглили или възнамеряват да теглят кредит, трябва внимателно да разпределят дохода си и да не бързат с погасяването, тъй като нещата могат бързо да се променят, съветва строителният предприемач.