Парична гаранция от 20 000 лв. за човек от групата на Славков и Данов
Парична гаранция от 20 000 лв. за човек от групата на Славков и Данов / netinfo

Мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лв. наложи Варненският окръжен съд на Янко Колев, един от подсъдимите по делото за въоръжената престъпна група, ръководена от общинските съветници Иван Славков и Веселин Данов, създадена за разпространение на дрога, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора. Това съобщиха от пресслужбата на институцията.

Съдът не уважи молбата му за изменение на наложената му през ноември миналата година мярка "домашен арест" и за определяне на по-леката процесуална мярка за принуда - "подписка".

Без да обсъжда въпросите, свързани с  наличието на вина за престъплението, в което е обвинен, ВОС коментира само фактите, свързани с процесуалното поведение на подсъдимия Колев. Според съда  37-годишният варненец се е съобразявал с ограниченията, наложени от домашния арест и е съдействал за разкриване на престъпните деяния. Високата обществена опасност на престъплението, за което ще бъде съден Янко Колев и наказанието, което законът предвижда за него (от 3 до 10 години "лишаване от свобода"/), мотивираха съда да определи по-тежката процесуална мярка за принуда. Вместо поисканата от подсъдимия "подписка", съдът определи "парична гаранция" в размер на 20 000 лв., които трябва да бъдат внесени през следващите 7 дни.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване или протест в 7-дневен срок пред Апелативен съд Варна.