Параходство БМФ няма да бъде приватизирано на всяка цена
Параходство БМФ няма да бъде приватизирано на всяка цена / netinfo
Параходство „Български морски флот” няма да бъде приватизирано на всяка цена – ако не намерим най–добрия инвеститор, може и да не приватизираме. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на дебатите в парламента, след които беше одобрена стратегията за раздържавяване на дружеството.

Държавата не може да осигури необходимите инвестиции "Български морски флот" да бъде конкурентно дружество на световния пазар, заяви пред депутатите министър Мутафчиев.

Имаме кораби на 35-40 години, които носят рискове. Има риск Български морски флот да бъде включен в черни списъци и да загуби своите пазари, добави Петър Мутафчиев.

Той подчерта 13-те точки в стратегията за приватизация, които включват гаранции под формата на условие за бъдещия инвеститор. Те, според министъра, показвали намерението на държавата да има засилен контрол върху бъдещия купувач. Около 20 инвеститори отговарят на заложените критерии като профил на купувача, уточни министър Мутафчиев.

Целта е да намерим най-добрия купувач и най-добрата цена, заяви той.

По време на дебатите от опозицията заявиха, че стратегията е писана за определени хора и от нея личало, че купувачът е предизвестен. Варненският депутат от СДС Христо Кирчев обобщи нагласите на хората от региона срещу продажбата на "Български морски флот".

За флота ще бъде пагубно да остане в държавни ръце, но сегашната стратегия няма да сработи, освен ако не се продава на безценица, заяви независимият депутат Мария Капон. И тя, и нейни колеги лансираха тезата, че е по-добре акциите на "Български морски флот" да бъдат пуснати на борсата.