Отложиха разрешението за строеж на блок и галерия на мястото на турски затвор
Отложиха разрешението за строеж на блок и галерия на мястото на турски затвор / www.skyscrapercity.com

С 23 гласа „за“, 9 „против“ и 13 „въздържал се“ варненските общински съветници отложиха разрешението за превръщане на някогашния турски затвор в галерия и блок. По предложение на Янко Станев от СДС-ДА местните депутати оставиха обсъждането за реновирането на рушащото се 150-годишно здание за следващата си сесия.

Причината е, че архитектите и проектантите не са се допитали до мнението на живеещите в близост. По думите на Янко Станев една бъдеща 7-етажна сграда ще е в нарушение с разпоредбите за отстояние до съседните постройки. „Трябва да питаме хората дали са съгласни с подобен строеж. Аз съм за реконструкцията на тази емблематична за Варна сграда, но искам да чуя мнението на хората. Ние трябва да откликваме на чувствителните теми за обществото“, аргументира се Станев.

Собственикът на имота иска да превърне мястото в галерия и да изгради 7-етажна кооперация с офиси, ресторант и 14 апартамента. Известният варненски архитект Борислав Игнатов е изготвил ПУП на района, който обаче трябва да бъде одобрен от варненския общински съвет, за да стартира същинското проектиране и строителство. „Този ПУП се прави, за да се запази сградата. Това е искането на инвеститорите“, коментира Игнатов.

На последното заседание на комисията по архитектура съветниците дадоха положително становище за реновирането на старата сграда. Главният архитект на Варна Виктор Бузев пък увери, че  надстройката и изграждането на 7-етажен жилищен блок в съседство са съобразени с всички изисквания и са одобрени от Националния институт по опазване на недвижимите културни ценности.