/ www.viafest.org
Отличени с награди „Икар” спектакли предлага днешната програма на театралния фестивал „Варненско лято”. 

Пет спектакъла в днешната програма на „Варненско лято” (СНИМКИ)

С „Икар”за най-добро представление и за сценография е постановката „Пияните” на Малък градски театър „Зад канала“, която започва в 18:00 ч. на основна сцена. Режисьор е Явор Гърдев, а в ролите зрителите могат да гледат Весела Бабинова, Иван Бърнев, Луиза Григорова - Макариев, Анастасия Лютова, Пенко Господинов, Владимир Пенев и други. 

Пияните
www.viafest.org

Всички герои в пиесата на Иван Вирипаев, един от интересните съвременни руски драматурзи, са пияни. Те са Директор на филмов фестивал, Красиво момиче, Рекламен мениджър и други добре поставени представители на съвременното общество. Но тук пиянството е концепция, метафора и състояние, в което всеки достига до парадоксално духовно откровение. 

Нова библия
www.viafest.org

На сцена „Филиал” от 20:30 ч. започва постановката „Нова библия“, която е втората от програмата „Ноев ковчег“ на Театрална работилница „Сфумато“, посветена на творчеството на Йордан Радичков. Спектакълът има награда „Икар“  за поддържаща мъжка роля на Йордан Ръсин и номинации за сценография и за майсторско техническо осъществяване. 

Аз, Фойербах
www.viafest.org

За втора поредна вечер на сцената на Кукления театър ще се играе постановката „Аз, Фойербах”. В спектакъла на Младежки театър „Николай Бинев“ участват Стефан Мавродиев, Живка Ганчева и Ахмед Юмер. Началото е в 19:30ч.

Пиесата на прочутия немски драматург Танкред Дорст  разказва  за актьор, който след 7 години пауза се завръща на театралната сцена, за да се яви на кастинг за желана от него роля.

Той се подготвя за последния си шанс да бъде отново на сцената и  показва всичко, на което е способен, разказвайки със страст и остроумие за очарованието на професията, за света зад кулисите, за магията на театъра.