Откриха Клиника по неврохирургия във Варна
Откриха Клиника по неврохирургия във Варна / live.varna.bg

Модернизираната клиника по неврохирургия откриха днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, кметът на Варна Иван Портних и управителят на болницата проф. д-р Валентин Игнатов.

На церемонията присъстваха проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Мединицския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов", областният управител Стоян Пасев, много медици. Молебен за здраве бе отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

За обновяването на Клиниката по неврохирургия лечебното заведение е вложило собствени средства в размер на 570 000 лв. МБАЛ "Св. Марина" е получила и сериозна подкрепа от държавата - Министерството на здравеопазването е отпуснало 1 млн. лв. за закупуване и монтаж на високотехнологична апаратура за образни изследвания (SPECT/CT) за нуждите на Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия към лечебното заведение.
 

Клиниката по неврохирургия във Варна

 

"Работата с новата апаратура ще осигури нов спектър от възможности за навременна диагностика на пациенти от цялата страна, което ще подобри превенцията на значителен брой заболявания и ще повиши успеваемостта на тяхното лечение“, обясни министър Кирил Ананиев. На по-добри здравни грижи ще могат да разчитат и пациентите в Клиниката по нефрология, на която през миналата година МЗ осигури 100 000 лв. за закупуване на хемодиализни апарати. Други 246 000 лв. са предоставени за основен ремонт на лабораторията към отделението по съдебна медицина и за закупуването на най-съвременна апаратура. Също през 2019 г. 177 320 лв. бяха инвестирани в ремонтирането и медицинското обзавеждане на Втора психиатрична клиника.
 

Клиниката по неврохирургия във Варна


„Всички съвместно направени до момента инвестиции ще повишат качеството и ефективността на лечебния процес, а УМБАЛ „Света Марина“ ще продължи да бъде една от най-модерните болници не само в областта, но и в страната“, коментира министърът.

На журналистически въпрос относно Инфекциозната клиника и белодробната болница във Варна здравният министър посочи, че и в двата случая са необходими стратегически решения. Вариант е да се търси европейско финансиране, с което да бъде осигурено изграждането на съвременна инфекциозна болница в града. Успоредно с това трябва да се разсъждава и върху възможността за окомплектоване на медицински и немедицински екип  за нуждите на такъв тип лечебно заведение. Взети са необходимите мерки действащата Инфекциозна клиника да функционира в рамките на утвърдения бюджет, осигурявайки необходимите здравни грижи на населението от региона. По отношение белодробната болница, която е общинска собственост, министър Ананиев коментира, че е запознат с проблемите и от МЗ дори са превеждани авансово средства по реда на Наредбата за субсидиране на лечебните заведения. И за двете лечебни заведения обаче се търсят стратегически решения, беше категоричен Кирил Ананиев.